Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, doğal kaynaklarla ilgili KKTC denizlerinde yürütülen çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

Atun; ‘bizim pozisyonumuz herhengi bir çatışma yönüne gitmek değildir’ dedi.
Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini değerlendirdi.

Bakanlıkta basın toplantsı düzenleyen Atun, 2009 yılında Güney Kıbrıs’ın başlattığı araştırmalar ve KKTC tarafından atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Güney Kıbrıs’ın bu süreçte toplam 12 bölgede imzaladığı farklı ihale ve anlaşmalara işare eden Atun, başta İsrail olmak üzere uluslararası şirketleri ticaret ortağı haline getirerek bölgede KKTC ve Türkiye’yi devre dışı bırakma stratejisi izlediler değerlendirmesini yaptı.

Atun; ‘Haliyle Hükümete, KKTC halkının hak ve manfaatlerini korununması ve müdaafası adına hareket etmek düşer, bu bizim sorumluluğumuzdur’ dedi.
Kıbrıs müzakerelerinde ise doğal kaynaklar konusunda Türk tarafının işbirliğini hedef alan uzlaşmaya açık bir siyaset benimsediğini kaydeden Atun, ‘iki taraflı ad-hoc Komite oluşturulması’ gibi önerilerin Güney Kıbrıs tarafından yanıtsız bırakıldığı’ hatırlatmasını yaptı, bu kayıtsızlık doğrultusunda adım atılmaya başlandığını söyledi.

Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na doğal gaz arama izninin Türkiye ile imzalanan kıta sahanlığı anlaşması ve 28 ekim 2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararınca verildiğini belirten Atun, bu karar uyarınca denizde 7 karada 1 bölgede arama faaliyetlerine başlandığını kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, tüm bu gelişmelere rağmen KKTC’de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tutumunu makul göstermeye çalışan kesimler bulunduğunu da belirterek; ‘Topraklarımız kara sularımız, doğal kaynaklarımız sahipsiz değildir. Çevremizde bulunan doğal kaynaklarımza sahip çıkmak sorumluluğumuzdur’ ifadesini kullandı.

Hükümete yöneltilen eleştirelere cevaben ‘Türkiye ile enerji alanında vizyon ve fikir birliği içinde’ olduklarını yinleyen Atun, Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi’nin çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.
Sunat Atun basın toplantısında Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi ile Güney Kıbrıs arasında yaşanan mehter marşı gerginliğine de değindi.

Gemi’nin protestonun verildiği anda bulunduğu koordinatlara açıklık getiren Atun; protestonun verildiği anda Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin Karpaz doğal parkı’nın 3 mil güneyi’nde tam olarak ‘35 derece 36.500 kuzey ve 34 derece 32.500 güney’ koordinatlarında durduğu bilgisini verdi.

Güney Kıbrıs’tan gelen telsis çağrısında ‘belirtilen alanın sözde Kıbrıs Cumhuriyeti devletine ait olduğunun duyurulduğunu’ aktaran Atun; ‘‘Gemi açık alanda değildi, burası bizim yetki verdiğimiz bölgedir’ dedi.

Atun; ‘Güney Kıbrıs sadece denizlerin değil karanın da kendi egemenliği olduğunu duyuruyor. KKTC devleti elbette buna tepki verecektir ve verdi de’ ifadesini kullandı.

‘Mehter marşı’ konusunda ise Atun; ‘mehter marşına tepki veren çevrelerin Rumların egemenlik iddiasını görmezden geldiğini’ söyledi.

Atun; ‘bu çok ciddi bir çelişkidir, bakınız Güney Kıbrıs Rum Yönetimi kendi başına tanımladıkları 12 bölge içinde araştırma yapacak, diğer devletlerle anlaşma imzalayacak, hiç fark ettirmeden hiçbir kaygı duymadan hareket edecek, terminal kuracak ve bunların hiçbiri müzakere süreci için tehdit olmayacak ama bizim Anavatanımzla imzaldığımız anlaşma gereği Barbaros Hayrettin Paşa Gemisi’nin varlığı tehdit oluşturacak? bu suçlu psikozu ile hareket etme bizim tarafımızdan doğal karşılanmaz’ diye konuştu.

‘Rumların derdi bölgede enerji denklemlerini güçlü olan Türkiye devletini oyun dışına bırakmak ve Kıbrıslı Türklerin haklarını gasp etmektir’ tespitini yineleyen Atun, Güney Kıbrıs’ın ayrıca Türkiye ile olan kablo projesini de bu konulara dahil ederek engellemeye çalıştığını söyledi.

Atun, Barbaros Hayrettin Araştırma Gemisinin her tür faaliyetinin arkasında olduklarını da açıklayarak, ‘kıbrıslı rumlar menfaatlerini ön plana çıkarma telaşında olanlar, kıbrıs türk halkının varlığını haklarını göremeyenler rumların egemenliğimizi varlığımızı reddeden benzer hareketlerine karşı verilecek yanıtlara kendilerini araştırsınlar bundan taviz verecek değiliz’ dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, ikinci sondaj izninin verilip verilmediğine yönelik bir soruya karşılık ise ‘ikinci sondaj izninin 2014 planları dahilinde bulunduğunu ancak henüz izin verilmediğini’ bildirdi.
Atun, karada ikinci sondaj için batı sahillerinde Lefke – Akdeniz – Güzelyurt üçgeni dahilinde kalan bölgenin belirlendiği bilgisini de verdi.

Sunat Atun, Doğu Akdeniz’de çatışma ihtimaline yönelik değerlendirmelere karşın da ‘bu çatışma söylemi olarak algılanmamalı, bizim hedefimiz ticari ve ekonomik manfaatlerimizin tesisi edilmesidir, deniz ve karadan elde edilen bir pozisyon statüko oluşturuyor, haliyle biz bunların attığı adımlar karşısında hareketsiz kalamayız doğal kaynaklarda haklarımızı tanınmadığı bu dönemde kendi haklarımz konusunda talepkar olacağız’ yanıtını verdi.

Atun; ‘bizim pozisyonumuz herhengi bir çatışma yönüne gitmek değildir, kendi ekonomik ve ticari hak ve manfaatleri garanti altına almaktır, bu noktadaeğer askeri bir tehdit olursa Türk güçleri bizleri koruyacak imkan ve kabiliyete sahiptir’ dedi.

Editör: TE Bilisim