Doğu Akdeniz kaynayan kazan

Doğu Akdeniz’deki kaynakların paylaşılamadığını aktaran Atun, “Kıbrıs sorunundan sonra da Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon haklarını iddia etmesiyle Doğu Akdeniz gerçekten kaynayan bir kazan haline gelmiştir” dedi.

Rumlar sorunu kaşıyor

Bölgede Türkiye’nin hak ve çıkarlarının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Atun, “Rum tarafı bunu siyasi bir araç haline getirmiş ve neredeyse Türkiye’ye bile bir karşı cephe oluşturmak üzere ABD’yi, Fransa’yı, Mısır’ı, İsrail’i etrafına alarak bu konudaki uyuşmazlığını daha da derinleştirmiştir. Üstüne üstlük bu kaynağın Avrupa’ya taşınması konusunda en akılcı yol Türkiye üzerinden olduğu halde beş katı belki daha pahalı bir projeye tevessül ederek Hint üzerinden Yunanistan’a bağlamayı ve Avrupa’ya ulaşmayı düşünmüştür” açıklamalarına yer verdi.

Türkiye’nin kıta sahanlığı

Türkiye düşmanlığı yapıldığını belirten Atun, Avrupa Birliği’nin de Türkiye’yi Doğu Akdeniz’den uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. Türkiye’nin kıta sahanlığını dikkate almadıklarını ifade eden Hakkı Atun, “Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesini, kıta sahanlığını hiç dikkate almadan İskenderun körfezine sıkışmış bir bölge içine sokmaya çalışıyorlar. Doğu Akdeniz’i böylece gerek Rusya’nın gerekse Amerika’nın ve diğer ülkelerin bir el ense çekme durumuna getirmiş bulunuyor” şeklinde konuştu.

Tehlikeli bir oyun

Rum yönetiminin tutumunu eleştiren Atun, Türkiye’yi dışlama projesinin başarısızlığa mahkûm olacağının altını çizdi. Atun, “ Herhalde Kıbrıs Rum tarafı kendi boyunu da hesaba katmadan tehlikeli bir oyun oynamaktadır” diye konuştu.

Tüm zorluğu göğüsleriz

Türkiye’nin Yunanistan arasındaki dengelerin son derece önemli olduğunu işaret eden Atun şunları kaydetti: “Doğu Akdeniz için şimdi Rum tarafı, garantilerin ortadan kaldırılması için ısrar edecek. Kıbrıs sorunun çözümünün anahtarıymış gibi göstererek ve bu arada maalesef Avrupa Birliği’nin üyesi olmasını da kullanarak Türkiye aleyhine beyanatlar verdirmekte. Avrupa Parlamentosu’nun son ilerleme raporunda da bunlara neredeyse Türkiye’ye yaptırımı bile raporlara yazdırma yoluna kadar gitmekte. Bu konuda Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye’nin bu zor durumu göğüsleyeceğinden zerre kadar şüphemiz yoktur. Türkiye bu durumu göğüslemeye hem hak hem de güç sahibidir.”

Türkiye hakkını korur

NATO’nun en güçlü üyesi Türkiye’ye yapılmaya çalışılanların kabul edilir bir tarafı olmadığının altını çizen Hakkı Atun, “Rusya bu konuda ortada olayları izlemekte ne tutum izleyeceğini kestirmek kolay olmamaktadır. İdlib olaylarını dikkate aldığınızda Türkiye ile varılan mutabakatalar ortada kalmakta Türkiye’yi dışlayarak İdlib’e saldırılar düzenlenmektedir. Dolayısı ile Türkiye kendi haklarını kendi başına korumaktan başka bir durum ortada kalmamaktadır” şeklinde konuştu.

Yunanistan şımarık bir tutum sergiliyorYunanistan’ın, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durumu kullanarak şımarık bir tutum sergilediğini kaydeden Hakkı Atun, ‘sıcak bir çatışma söz konusu olabilir’ diyecek kadar ileri gittiklerini aktardı. Atun, “Temennimiz böyle bir yola tevessül etmemeleridir. Bunun bedeli kendileri için ağır olur diye düşünüyorum” dedi.

Kıbrıs Türk halkı rahatsız

Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki gerilimden son derece rahatsız olduğunu ifade eden Hakkı Atun ,“Türkiye ve Kıbrıs kendi haklarını korumak için inisiyatif kullanmaktadır. Araştırma gemileri göndermektedir. Bu konuda deniz tatbikatları yapmakta ve karşı uyarılarda bulunmaktadır” dedi.

Milat

Editör: TE Bilisim