Atatürk’ün ölüm yıldönümü nedeniyle Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Protokol sırasına göre çelenklerin Anıt’a sunulmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 28 ve 39’uncu Tümen Komutanları Tümgeneral Taci Kurul ve Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Ana Muhalefet Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, bazı bakanlar, milletvekilleri, diğer askeri erkan ve sivil yetkililer, siyasi parti başkan ve temsilcileri, üniversite rektör ve temsilcileri, sivil toplum örgütleri, kurum, kuruluş ve okul temsilcileri hazır bulundu.

Anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilerek yarıya indirildi. Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla sona erdi.

Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma etkinliğine geçildi.

ANIT ÖZEL DEFTERİNE YAZILANLAR

EROĞLU


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, anıt özel defterine şunları yazdı:

“Yüce atam;

Bir 10 Kasım’da daha seni anmak ve şükranlarımızı sunmak için huzurundayız.

Devrimlerini ve ilkelerini özümsemiş olarak Kıbrıs Türk halkı açtığın yolda, gösterdiğin hedefler doğrultusunda çalışarak bugünlere ulaşmıştır.

Bedenin bizden ayrı olsa da, aradan geçen onlarca yıla rağmen fikirlerinle içimizde yaşıyorsun.

Büyük bir ileri görüşlülükle ortaya koyduğun düşünce sistemin ve ilkelerin bugün de bizi aydınlatmaya ve yol göstericimiz olmaya devam ediyor.

Ebediyete intikalinin 76. yıldönümünde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.”

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da deftere şunları kaydetti:

“Ebediyete intikal edişinin 76. yılında Türk ulusuna bıraktığın en yüce eserin olan Türkiye Cumhuriyeti’ni birlik ve beraberlik içerisinde sonsuza dek yaşatma azminde olduğumuzu, manevi huzurunda bir kez daha tekrarlıyoruz.

İlkelerin ışığında Cumhuriyetimizin değerlerini her koşulda korumak sorumluluğunu daima hatırlayarak, çağdaş uygarlık hedefini aşma doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz.

Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle gösterdiğin hedefler doğrultusunda güç ve gönül birliği içinde aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz.

Ruhun şad olsun.”

SAVAŞ

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş da, duygularını deftere şöyle aktardı:

“Yüce önder, aziz Atam;

Çağdaş ve uygar bir topluma yakışır değerlere sahip olmanın büyük gururu ve Cumhuriyetimizin yılmaz savunucusu olarak aramızdan ayrılışının 76. yıldönümünde yavru vatan Kıbrıs’ta mücahit Kıbrıs Türk halkıyla birlikte huzurundayız.

Sadece Yüce Türk ulusuna değil, tüm mazlum dünya milletlerine umut kaynağı olan, dünyayı derinden etkileyen ve tarihe silinmez izler bırakan kişiliğinle övünüyor, mücadele azminiz başarılarınız, evrensel düşünceleriniz ve yıkılmaz eserlerinizle gurur duyuyoruz.

Ölmez eserleriniz, yıkılmayan ilkeleriniz ve inkılaplarınızla hayat verdiğiniz bu aziz millet, ilelebet özgür kalacak ve gönüllerimizi dolduran tükenmez sevginiz her zaman kalplerimizde yaşayacaktır.

Bu sevgiyi azaltmaya ve kurutmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir.

Bir geçmiş değil, devam eden bir gelecek olduğunun bilinciyle, zamanın dar kalıplarını aşarak, daima daha ileriye, daha iyiye, daha güzele ulaşmayı esas alan, yeniliklere açık ve dinamik yapısıyla Atatürkçü düşünce sistemi, ulusça birlik, beraberlik, barış ve güven içinde uygarlık yolunda emin adımlarla ilerleyişimizde rehberimiz olaya devam edecektir.

Bugün her zamankinden daha çok birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunun bilincinde olarak, yavru vatan kahraman Türk halkı ile gönül birliği içinde çizdiğiniz yolda, ilke ve devrimlerinizle bağlı olarak ilerlemeye devam ediyoruz.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri olarak, yürekten inandığımız temel güç kaynağımız tüm engellere karşın Kurtuluş Savaşı’nı başlattığınız o yüksek ruhtur.

Bizler, bu güçle ilke ve devrimlerinizin ışığında çağdaş uygarlık düzeyine giden yolda bilim ve teknolojiyi rehber edinerek, Türk ulusunun emrinde onun güve kaynağı ve gururu olma kararlılığındayız.

Yüce Atatürk, gönüllerimizdeki erişilmez yerinizi asla değiştirilemeyeceğini size duyduğumuz sevgi ve saygımızı ilke ve devrimlerinize olan inanç ve bağlılığımızı bir kez daha ifade ederek, bir kez daha aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

Huzur içinde yat, yaktığın ışığın kaynağını elden ele, nesilden nesile taşıyacağız. Ruhunuz şad olsun.”
Editör: TE Bilisim