Türkiye'de Anne Sütü Bankası kurulmasına ilişkin tartışmalar devam ederken, sosyal paylaşım sitesi üzerinden birbiriyle bağlantı kuran anneler, anne sütü paylaşımı yapıyor.

Facebook üzerinden açılan Human Milk Human Babies (Bebekler İçin Anne Sütü) isimli sayfa, dünyanın birçok şehrindeki anneye süt paylaşımı imkanı sunuyor. Halen Kanada'nın Vancouver kentinde yaşayan Emma Kwasnica tarafından ilk kez 2010 yılında açılan internet sitesi ile başlatılan anne sütü paylaşımı, Kanada, ABD ve 52 farklı ülkede gerçekleştiriliyor.

Son olarak Kanada'nın Ontario eyaletinin güneybatısı için Facebook'ta açılan sayfa da şu ana dek binin üzerinde anneyi paylaşım için buluşturdu.

Sütlerini, göğüs pompasıyla bir şişeye dolduran anneler, siteye bıraktıkları mesajlarla bebeği için süt arayanlara yardımcı oluyor. Facebook üzerindeki www.facebook.com/HM4HBSWO isimli sayfada anne sütünün kesinlikle satılamayacağını belirten site yöneticileri, süt bağışından kaynaklanacak tüm risklerin taraflara ait olduğunu ve biriktirilen sütlerin dondurularak saklanmasını salık veriyor.

Öte yandan Ontario Eyalet Hükümeti'nin mali destek sağladığı ve Toronto'daki üç büyük hastanenin ortak yönettiği proje ile de sütünü paylaşmak isteyenlerden anne sütü bağışı alınıyor. Rogers Nixon Ontario İnsan Sütü Bankası adıyla hizmet veren kuruluş, sütünü bağışlamak isteyen anneleri, sağlık kontrolünden geçirdikten sonra programa kabul ediyor. Bankanın http://www.milkbankontario.ca isimli sitesinde, sağlanan sütlerin pastörize edildikten sonra sadece hastanelerde tedavi gören bebeklerde kullanıldığı belirtiliyor.

Bu arada Kanada Sağlık Bakanlığı, kontrolsüz anne sütü paylaşımından endişe duyulduğunu açıkladı. Bakanlık, bebeklerin doğrudan emzirilmesinin, bu konudaki en güzel model olduğu ve işlenmemiş anne sütünün paylaşılmaması gerektiği uyarısında bulundu. Uygun koşullarda saklanmayan sütlerde, gıda zehirlenmesi yaşanabileceğini, virüs veya bakteri üreyebileceğini ve başka bulaşıcı hastalık riskinin bulunduğunu hatırlatan bakanlık, hijyen koşullarının sağlanmadığı kaplara konulan her içecekte sağlık açısından tehlike bulunduğunu kaydetti. 
Editör: TE Bilisim