Birleşik Kıbrıs Partisi’nin (BKP) , Cumhuriyet Meclisi’nin Anayasa referandumuna yönelik “evet” kampanyası yürttüğünü iddia ederek, Yüksek Seçim Kurulu’na suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

BKP Genel Sekreteri Abdullah Kormazhan yaptığı yazılı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu’na konula ilgili yazı gönderdiklerini bildirdi.

Kormazhan tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na gönderilen yazıda şu iddialarda bulunuldu:

“Yapılacak olan işbu referanduma yönelik olarak Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 79(1) madde fıkrasına göre Devlet organlarının tarafsızlıklarını koruma zorunluluğu vardır. Yasama Organımız olan Cumhuriyet Meclisi’nin de bu tarafsızlık kapsamında olduğu açıktır.

Ancak KKTC Cumhuriyet Meclisi şu anda hazırlamış olduğu bir kamu spotunu TV Kanallarından, kendi internet sitesi üzerinden yayınlayarak ve/veya internet üzerinden yayınlanmasına aracılık ederek yasal tarafsızlığını ihlal etmekte ve/veya yasanın amir hükümlerini çiğneyerek seçmenin oyunu etkileyecek faaliyette bulunmakta ve/veya kendi olanaklarını kullanarak halkoylamasında siyasi taraf olacak bir faaliyet içerisinde yer almaktadır, şöyle ki:www.cm.gov.nc.tr isimli site KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin resmi internet sitesidir.

Bu site içerisinde “Ana Sayfa” Bölümü altında “Anayasa Değişikliği Kamu Spotu” isimli bir alt bölüm yer almaktadır.

“Anayasa Değişikliği Kamu Spotu” tuşlandığı zaman karşımıza “Anayasa Değişirse Hayatımızda Neler Değişecek” başlığıyla takriben 1.37 dakikalık bir görüntü ve/veya klip ve/veya spot çıkmaktadır.

Bu görüntünün sonunda hazırlayıcısının Cumhuriyet Meclisi olduğu da belirtilmektedir.

Bu görüntülere bakıldığında çok açık ve net olarak Anayasa Değişikliklerine “Evet” yönünde bir propaganda yapıldığı görülmektedir.www.cm.gov.nc.tr/spot/duyuruspot.htm adresinden de direkt olarak karşımıza çıkan bu görüntülü spotun tamamen “Evet” kampanyasına yönelik faaliyet olduğu ve/veya “Evet” propagandasına ve siyasetine yardım eden bir faaliyet içerdiği tartışmasızdır.

İşbu yayınların ayni zamanda yurttaşların referandumda kullanacakları oyu etkilemeye yönelik bir faaliyet ve/veya işlem olduğu da görülmektedir.

Tüm bu yukarıda anlatılanlar muvacehesinde Seçim ve Halkoylaması Yasası ve sözkonusu Yasanın özellikle 79. Maddesindeki amir hükümler çerçevesinde konunun değerlendirilmesini keza işbu yayınların durdurulması ve/veya kaldırılması ve/veya seçim dönemi boyunca kullanılmasının yasaklanması yönünde babında bir karar üretilmesini hassaten talep ve rica ederim.”
Editör: TE Bilisim