Sıkıntıların kaynakları bazen mevzuat ve yasal zemin eksikliği olmuş, bazen de hatalı uygulama ve icraatlar olmuştur. Ülkemizde meydana gelen birçok insan hakları ihlalleri ise devletin ve bireylerin duyarlılık eksikliğinden de kaynaklanmıştır. Bu alanda KTİHVakfının çalışma yaptığı konu başlıkları arasında çocuk hakları, mülteci hakları, işkence yasağı, insan ticareti, cinsiyet eşitliği, engelli hakları, azınlık hakları, kayıp kişiler ve yakınlarının hakları, LGBTQ hakları ve vicdani ret hakkı yer almıştır.

İnsan hakları odaklı reformlar uzun yıllar boyunca siyasi iradenin gündemine gelememiş, reform taleplerine yanıt olarak ise ‘şimdi zamanı değil’ gibi yanıtlar verilerek öncelikler arasında bir türlü yerini alamamıştır. Ancak özellikle son dönemde meclise getirilen tasarı ve öneriler sayesinde insan hakları alanında önemli yenilikler sağlanmaktadır.

Öncelikle Fasıl 154 Ceza Yasasında yapılan değişiklikler ile yasada açık insan hakkı ihlalleri olan idam cezası ve erkekler arasında eşcinsel ilişkiyi suç kılan maddeler kaldırılmış, kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçları da modern hukuk anlayışına göre yeniden düzenlenmiştir. Diğer yandan demokrasi ve hukuk devletinde şeffaflık ve hesap verebilirlik kavramlarına uygun mevzuat olarak İyi İdare Yasası, Bilgi Edinme Hakkı (Değişiklik) Yasası ve Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması gibi yasaların da meclisten geçmesi ile, insan haklarının yasal zemininin güçlenmesi için gayret ve önceliğin en nihayet gösterilmeye başlandığını memnuniyetle izlemekteyiz. Mevzuatta yapılan değişiklerin yanında, günlük insan hakkı ihlallerine müdahale ve denetim olanağı getiren Medya Etik Kurulu çalışmaya başlamıştır; insan ticaretine maruz kalan ve seks kölesi olarak çalıştırılan kadınların istismarını önlemeye yönelik de ‘157 Acil Yardım Hattı’ oluşturulmuştur. Kayıpların kalıntılarının tespiti ve yakınlarına iadesi için Kayıplar Komitesinin çalışmaları ise birçok devletin ve örgütün desteği ile sürüyor ve çok uzun yıllar acı çeken mağdurlara çözüm üretmeye devam ediyor.

İnsan hakları konusunda ülkemizdeki eksiklikleri gündeme getirmekten çekinmeyen KTİHV, atılan olumlu adımlara da katkı ve destek vererek teşvik etmeye devam edecektir. Bu çerçevede Vakıf, tam 29 yıl boyunca hiçbir değişikliğe uğramamış olan KKTC Anayasasının özellikle insan hakları içeren bölümlerine ilişkin önerilen değişiklikler konusunda bilgilendirme, tartışma ve öneri sürecinde aktif olmayı hedeflemektedir.

Meclisin 2/3 çoğunluğu tarafından onaylanması ve de referandum ile halktan onay görmesi gereken Anayasa değişikliklerinin gerçekleşmesinde sivil toplumun bilgilenmesi ve önemli bir rol oynaması insan hakları ve demokrasi kültürünün özüdür. Bu reformları gerçekleştirmek için doğmuş olan bu fırsatı KTİHV ve insan hakları konusunda iş ve görüş birliği yapan çok sayıda örgüt ve inisyatifin Anayasa değişikliği sürecine müdahil olabilmesine yönelik :

12 Mayıs 2014 Pazartesi
Saat 19:00’da
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın toplantı salonunda
Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Sn. Tufan Erhürman’ın ve KTİHV hukuçusu Av. Öncel Polili’nin katılımı ile bir bilgilendirme ve tartışma paneli düzenlenmiştir.

Emine Çolak
Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı Başkanı

 
Editör: TE Bilisim