Başpiskopos II. Hrisostomos’un, Rum Ortodoks Kilisesi olarak, müzakerelerin, Kilise’nin de desteğiyle yapılmasına yardımcı olabilmek için Rum Hükümeti’nin yanında olacağını, ancak halkın tümünün, Helenlerin ve Türklerin, atalarının vatanında mutlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak dengeli bir çözüm için “doğru müzakere” istediğini söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Rum Meclisi Eski Başkanı Yannakis Omiru ile görüşen II. Hrisostomos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e birçok kez söylediği ve zaman zaman yaptığı açıklamalarda da belirttiği gibi, Rum göçmenlerin dönebilmesi için toprak almaları gerektiğini, böylece mülkiyet konusunun da kolaylaşacağını öne sürdü.

Ne kadar çok göçmen evine dönerse, iki liderin, en dikenli konu olan mülkiyet konusundaki işinin o kadar kolay olacağını iddia eden II. Hrisostomos, garantiler konusunun da kendilerini ilgilendirdiğini, Türkiye’nin bu konudaki tavrını da gördüklerini ve Omiru ile tüm bunları tartıştıklarını söyledi.

Habere göre Omiru da, Rum Kilisesi’nin her daim Kıbrıs Helenizmi’nin yanında durduğunu; II. Hrisostomos’a Sen Sinod Meclisi’nin Kıbrıs’taki kritik gelişmeler öncesinde yaptığı müdahaleyi ve verdiği mesajları takdir ettiğini dile getirdi.

Omiru ayrıca, liderlerin önceki günkü ortak açıklamasını da yorumlarken, hiçbir şekilde, doğrudan veya dolaylı hakemliği, yani BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un sunacağı “köprü kurucu önerileri” kabul etmeyeceğini ve “yeni bir Bürgenstock” istemediklerini ifade etti.
Editör: TE Bilisim