BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide CTP’yi ziyaret ederek Genel Başkan Tufan Erhürman ile görüştü.

Saat 16:20’de başlayan görüşme yaklaşık 40 dk sürdü. Görüşmede CTP MYK Üyesi ve Dış İlişkiler Sekreteri Muhittin Tolga Özsağlam, CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan ve CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe de hazır bulundu.

EIDE

Görüşme sonrasında basına kısa bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti ve müzakere süreciyle ilgili olarak içinde bulunulan durumu ele aldıklarını kaydetti.

Mont Pelerin’de yaşanan başarısızlığın üstesinden gelebilmenin yollarını konuştuklarını dile getiren Eide, böylelikle 19 ay boyunca var olan olumlu müzakere hızının yeniden yakalanabileceğini ifade etti. Bunun diğer başka politik güçlere de bağlı olduğunu kaydeden Eide, yapıcı bir şekilde bu ivmenin nasıl yakalanabileceğini düşündüğünü söyledi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Eide’yle verimli bir görüşme yaptıklarını ve Mont Pelerin’de gerçekten nerede sıkıntı yaşandığını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Bir süredir AKEL ve DİSİ ile de görüşme halinde olduklarını ve Liderlere çözüm sürecinde yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Erhürman, “Görebildiğimiz kadarıyla mesele dönüp dolaşıp bir strateji meselesi olarak ortaya çıkıyor. Aslında esasa dair olmaktan ziyade 2 tarafın taktikleriyle ilgili” diye konuştu.

Erhürman, Eide’ye Rum lider Anastasiadis’in “Mont Pelerin’de toprakla ilgili alabildiğim her şeyi alayım da 5’li konferansta sadece garantiler konusu kalsın” şeklindeki stratejisinin Türk tarafı açısından kabul edilebilir bir strateji olmadığını aktardıklarını da kaydetti.

Güvenlik ve garantiler konusunda Türk tarafının hassasiyetinin ortada olduğunu beliren Erhürman, bunları Eide’ye ilettiklerini ve Eroğlu-Anastasiadis 2014 ortak deklarasyonun bütün konuların bir biriyle ilişkili olarak ele alınacağını ortaya koyduğunu hatırlattı. Erhürman dolayısıyla Anastasiadis’in “önce toprağı bitirelim de çoklu konferansa gideceksen ona göre gidelim” yaklaşımının bu ortak deklarasyona da uygun bir yaklaşım olmadığını, tüm bunları Eide’ye söylediklerini belirtti.

Erhürman, “Eide’ye bilinmesini isteriz ki Anastasiadis bu stratejiyle masaya dönmek niyetindeyse bu masaya dönmek olmayacak. Anastasiadis bunu bilmeli ve kabul etmelidir ki masaya gerçek anlamda dönmek bu stratejiden vazgeçip, toprak güvenlik ve garantilerin son halini uluslar arası konferansta vermeyi kabul etmek demektir. Bu noktada masaya dönmesini sağlamak lazım. Bunun için BM de gerekli girişimi yapmalıdır. Biz de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim