Sorunlu ABD ve Avrupa bankaları için milyarlarca dolarlık yardım 'eli' uzatılması, küresel mali piyasalarda yatırımcı güvenini dün bir miktar da olsun destekledi. SVB, Signature Bank ve Credit Suisse ardından son günlerde bulaşıcılık etkisi ile büyük mevduat çıkışına sahne olan First Republic Bank'a büyük bankaların 30 milyar dolar tutarında mevduat yatırdığını görüyoruz. Reuters haberlerine göre, bankanın iflastan kurtulmasını sağlayan paket ABD Hazine Bakanı Yellen, FED Başkanı Powell ve JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon tarafından hazırlandı. 

Halil Falyalı Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu Temel Atma Töreni yapıldı Halil Falyalı Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu Temel Atma Töreni yapıldı

ABD'de orta ölçekli First Republic Bank'ın hisseleri kurtarma haberleriyle %10 değer kazandı, ancak bankanın temettü dağıtımını askıya alacağını açıklamasının ardından piyasa sonrası işlemlerde hisseleri %18 düştü. Hisse senedi son 10 günde neredeyse %70'ten fazla düşüş kaydetti. Bankacılık krizi küresel gündemin 1 numaralı maddesi olarak takip edilirken, yatırımcılar küresel bir mali krizin tamamen önlenip önlenemediği konusuna da tereddüt ile yaklaşıyor! 

Hafta ortası bankacılık krizinin Avrupa'ya sıçraması sonrasında Credit Suisse'in 54 milyar dolar yardım (İsviçre Merkez Bankası'ndan borç alacak)  sonrası hisse senedi fiyatı toparlanma kaydetse de, risk priminin rekor seviyelerden gevşememesi yatırımcıları düşündürüyor. Biraz daha açmak gerekirse, Credit Suisse'in 5 yıllık CDS fiyatı 1,000 baz puanı aşması, temerrüdüne karşı sigorta maliyetinin de rekor seviyelere çıkmasına neden oldu. Basit bir matematikle, 10,000 EUR tutarında  Credit Suisse tahvilini güvence altına almak için 1,000 EUR ödemeniz gerekiyor! 

Pekâlâ bundan sonra ne olacak? Credit Suisse'e enjekte edilen 54 milyar dolar tutarında kaynak ile otorite bankanın ayakta kalabilmesini deneyecek. Diğer büyük bir banka olan UBS ile birleşme opsiyonu seçenekler arasında yer alsa da, taraflar buna uzun bir süredir yanaşmıyor. Bankanın en büyük yatırımcısı konumda Arap sermayesinin daha da fazla hisse alabilmesi için mevzuatsal anlamda çözüm bulunması veya en son seçenek olarak İsviçre Merkez Bankası'nın tüm mevduatlara tam garanti vermek suretiyle bankayı kamulaştırması olarak sıralanabileceğini düşünüyoruz. Credit Suisse'i konuşmaya devam edeceğimizi not ederek, zayıf halkanın sistemden çıkarılması büyük resim için de olumlu sonuçlar doğuracaktır. 

Editör: Haber Merkezi