CTP-BG, 15 Nisan Dünya Sanat Günü dolayısıyla mesaj yayımlayarak, gerek ülkede gerekse yurt dışında yaşayan tüm sanatçıların ve dünya sanatçılarının her gününün mutluluk ve barış içinde olmasını ve sanatlarını özgür ortamlarda yapabilmelerini diledi.

CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı ve Gazimağusa Milletvekili, Arif Albayrak, yayımladığı mesajda, “bu gün ülkemizdeki ekonomik, sosyal ve siyasal durumun işaret ettiği parametreler hiç de iç açıcı değildir. Haliyle kültür ve sanat da bundan nasibini almaktadır. Biz ülkemiz sanatçılarının bu özel gününü yürekten kutlarken, ülke sanatının özerk bir yapılanma ile sanatçılar tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini dilemekteyiz” dedi.

Böyle bir günü kutlarken, Lefkoşa’nın merkezinde buram buram tarih kokan binaların çağdaş bir Sanat Müzesi olması gerekliliğinin anlaşılmasını istediklerini kaydeden Albayrak, şöyle devam etti:

“Bir ülkede tiyatro binasının olmazsa olmaz olduğunun fark edilmesini ve tiyatronun da özerk bir yapı ve anlayışla yönetilmesini istiyoruz. Sanatçımıza değer vermek sadece bir günle sınırlandırılmamalı. Kendi kültürümüz ve sanatımız okullarımızda okutulmalı, sanatçılar yaşarken hatırlanmalı, onların adını caddelerde, alanlarda veya kültür merkezlerinde yaşatmalıyız. Gereksiz ve düpedüz yalakalığı hatırlatan sokak, park, koruluk, okul ve salon isimleri kendi sanatçımıza bir hakarettir aslında. Sinema sanatında son derece güzel ürünlerimiz ortaya çıkmaktadır. Bunların değerlendirilmesi, gerekli desteğin verilmesi şarttır. Tüm sanat üretimlerinin desteklenmesi, bunların toplumla ve dünyayla paylaşılması oldukça önemlidir. Eserlerin Türkiye’de pazar bulması ve sergilenmesi, yabancı dillere çevrilerek dünya ile buluşturulması devlet politikası olmalıdır. Bestecilerimizin ürettiği eserler artık dünyada korsan bir şekilde kopya edilmektedir. Telif hakları konusunda ilerleme kaydetmemiz şarttır. Bu konuda eksik hangi yasa varsa onlar acilen ele alınmalıdır. Ancak Meclis’te ivediliği istenen yasaları hep birlikte görüyoruz. Ne yazık ki toplum için hayatı daraltıcı, ekonomik yaşamı zorlaştırıcı dayatma karar ve yasalar öncelik almaktadır.

Boş nutuklarla veya kuru kokteyllerle böyle bir gün kutlanmamalı. Sanatın içeriği ve gücü anlaşılarak davranılmalıdır. Böyle bir günü kutlarken, çok daha donanımlı ve kendi ülkemizin sanatçılarının “kültür ataşesi” olduğunu, kendi sanatçısı ile dargın değil, barışık ve kol kola bir Bakanlık ve yönetim görmek isteriz.

Bugün ülkemiz ve dünya sanatçıları için özel bir gün. Tüm sanatçılarımızın birlik ruhu ile kenetlenmesinin önemini, umudunu asla yitirmemesi ve aydın tavrını asla unutmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatarak bu özel gününü CTP-BG Kültür Komitesi olarak kutluyoruz.” 
Editör: TE Bilisim