EL-SEN Genel Başkanı Çağlayan Cesurer kurum ve tüketicinin yararına olacak olan akıllı sayaç ihalesinin birileri tarafından engellenmek ya da geciktirilmek istendiğini iddia etti. Konuyla ilgili basın açıklamasında şöyle denildi;

 

"Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndan sorumlu gelmiş geçmiş tüm Bakanlar “akıllı sayaç” konusunda konuşageldi. Hepsi de akıllı sayaçların takılmasının KIB-TEK’e olacak faydalarını öve, öve bitiremedi. Bu uygulamanın hem Kuruma, hem de tüketiciye yararları anlatıldı duruldu. Sendikamız EL-SEN de Kurum ve tüketicilerin yararına olacak bu uygulamanın her zaman açık destekçisi olageldi ve olmaya devam edecektir.

“Akıllı Sayaç” kısaca tüketimi anında okuyan ve merkezi sisteme ileten, yapılacak programa göre borcunu ödemeyenin borcunun herhangi bir talimata ihtiyaç duyulmadan kesilebileceği, var olan kayıp-kaçağın en az seviyeye indirileceği tüketicinin ve Kıb-Tek’in yararına olacak farklı saatlerde farklı tarife uygulamasına olanak sağlayabilen bir içerik taşımaktadır. Sayaç okuyucularının başka alanlarda değerlendirilmesine olanak yaratacak bu düzenleme ile tüketiciler de sayaçlarının yanlış okunduğu veya okunmadığı gibi kuşkular içerisinde olmayacaktır.

 

Avrupa Birliği Kıbrıs Türk Halkına yardım paketleri içerisinde 2008 yılında KIB-TEK’e 22.800 adet akıllı sayaç hibe etmişti. O zamanki hükümet ve KIB-TEK yetkilileri de standartları belli olup AB sistemi ile uyumlu bu uygulamaya devam edeceklerine binbir numara ile konuyu ertelediler. Akıllı sayaç hibe etmeye devam edecek olan AB ise siyasilerin Kıb-Tek’in ileriye taşınmasına dönük kararlılıklarını görmedikleri için  yardım etmekten vaz geçti. Yani önemli bir bölümü bedava temin edilebilecek sayaçlar şimdi Kurumun parası ile alınma noktasına gelinildi.

 

2008 yılında Avrupa birliğinin katkıları ile KIB-TEK’e 22.800 adet uzaktan erişimli tarifelendirilebilir sayaç altyapısı ile birlikte kazandırılmış, 2008 yılından bu yana sağlıklı bir şekilde çalışan bu sayaçların artırılmasına dönük ortaya hiçbir çalışma konulmamıştır. Şu andaki yönetim kurulu ise ilk etapta bu sayaçlardan 11.000 adet alınmasına karar vermiş ve bunlarda sisteme dahil edilmeye başlanmıştır. Sendikamız EL-SEN yıllarca uzaktan erişimli tarifelendirilebilir sayaçların KIB-TEK’e kazandırılmasının sorunların çözümünün anahtarı olacağını defalarca açıklamıştır.

  Şu andaki süreçte KIB-TEK yönetim kurulu yapılması gerekeni yapıp tüm sayaçların uzaktan erişimli elektronik sayaçlarla değiştirilmesi yönünde ihale sürecini başlatmıştır. Bu süreçte sendikamız EL-SEN’in ısrarla ortaya koyduğu 2013 yılında alınan standartlara uygun olmayan sayaçların yarattığı sorunları da dikkate alarak, uluslararası standartların ihale sürecinde korunması olmuştur.

 

 

 

 

Tedarik edilecek sayaçlar ve ihale bedeli yüksek olduğundan bazı siyasiler ve bu ihaleden pay kapmak isteyip de kapamayan iş çevreleri “akıllı sayaç” konusunda her engeli ortaya çıkarmaya devam ediyorlar. Kar, para kazanma veya siyasi menfaat temin etme uğruna Kurum ve halkımıza bu kadar kötülük yeter. Akıllı Sayaç uygulamasına karşı çıkmak, engellemek veya ertelemek akıl işi değildir.

 

EL-SEN olarak standartları AB tarafından da belirlenmiş ve denenmiş uygulama ve örnek varken “eşe dosta menfaat veya olanak” sağlamak için standartlarla oynanmasına ve bu uğurda ihalelere müdahale edilmesine karşı olduğunu bir kez daha kamuoyumuzla paylaşır,sürecin sekteye uğratılması durumunda sendikamız EL-SEN yasal her türlü eylemi hayata geçirmekten çekinmeyecektir. Siyasileri de Kuruma müdahale yerine bir an önce ellerinde olan yasa taslağı ışığında KIB-TEK’in ÖZERKLEŞMESİ için adım atmaya davet ederiz..."

 

                                                                                          Çağlayan Cesurer

                                                                                           EL-SEN Başkanı

Editör: TE Bilisim