Akdeniz köyünde Pazar günü “1. Akdeniz Ayrelli Festivali” düzenlenecek.

Tarihi ve kültürel özellikleriyle doğa koruma alanı kapsamında bulunan Akdeniz köyü, “kuşkonmaz” olarak da bilinen ayrellinin Kıbrıs’ta en çok bulunan bölgelerinden biri.

Açılışını saat 10.00’da Başbakan İrsen Küçük’ün yapacağı I. Ayrelli Festivali, Lapta Belediyesi, Akdeniz Muhtarlığı ve Akdeniz Köyü Kalkındırma ve Çevreyi Koruma Derneği (Akçev-Der) işbirliğinde gerçekleştirilecek.

AYA İRİNİ PANAYIRINDAN AYRELLİ FESTİVALİ’NE...

Organizasyon komitesinin açıklamasına göre, 1974’ten sonra ilk kez düzenlenecek “Ayrelli Festivali”, 1974 öncesi “5 Mayıs Ayia İrini Panayırı” olarak yapılmaktaydı.

Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) tarafından köyde devam ettirilen “Kadınlarla Gelişim Yolculuğu Projesi” programının sonuna gelinmesi nedeniyle iki etkinlik birleştirilerek, festival bu yıl 14 Nisan’da yapılacak ancak bundan sonraki yıllarda 5 Mayıs’a denk getirilerek Aya İrini Panayırı ruhu yaşatılacak.

Lapta ve Tepebaşı İlkokullarının öğrencilerinin halk dansları ve modern dans gösterileri sunacağı 1. Akdeniz Ayrelli Festivali’nde, Kıbrıs Müzik Yolcuları grubu da konser verecek.

Gün boyunca “Agaerini’den Akdeniz’e” adlı fotoğraf sergisi, yöresel stantlar, çocuklar için çeşitli eğlenceler sunulacak.

Ayrıca saat 11.00 ve 15.00’te köyün tarihi yerlerine rehber eşliğinde gezi düzenlenecek.

AKDENİZ KÖYÜNÜN TARİHİ VE KÜLTÜREL ÖNEMİ

Akdeniz köyünün birçok kültüre ev sahipliği yapmış tarihi, kültürel zenginlikleri yanı sıra doğal yapısı ve bol ormanıyla da önem taşıdığı belirtilen açıklamada, Akdeniz köyüyle ilgili şu bilgiler verildi:

“Antik köy olarak da bilinen Akdeniz köyü, KKTC’de yedi farklı bölgede bulunan özellikli kumsal alana, endemik bitki barındıran ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama yeri olan büyük kumsal alanlara sahiptir. 1974 öncesinden kalma yerleşik nüfusa sahip Akdeniz köyü, kendine has örf ve adetlerini kaybetmemiş ve bugünlere kadar kendi değerlerini taşıyabilmişlerdir.

Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından ‘Özellikli Çevre Koruma Bölgesi’ olarak ilan edilip koruma altına alınan bölge ayrıca ‘Avrupa Birliği Natura 2000’ koruma alanı kapsamındadır.

“DEFALARCA SOYGUNA MARUZ KALDI”

Binlerce yıl, kumlar altında gizlenmiş dünyaca ünlü paha biçilmez hazineleri yıllar boyu peyderpey ortaya çıkmış, doğanın tüm uğraşlarına ve engellemelerine rağmen defalarca soyguna maruz kalmış olan Akdeniz köyünün büyük bir kısmı SİT alanı ilan edilmiştir, bundan böyle resmi makamlarca hem korunacak hem de tüm dünyaya tanıtılacaktır.

KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI

Akdeniz köyü ayrıca ayrellinin (kuşkonmaz) ana yurdu olarak da bilinir. Akdeniz ve çevresinde bolca yetişen ayrelli, köy halkının bir nevi geçim kaynağıdır. Toplanan ayrelliler merkezi yerlerde, yol kenarlarında ve marketlerde satılarak mutfak zenginlikleri yanında köy halkına ekonomik yönden de büyük katkı sağlamaktadır.”

Editör: TE Bilisim