İstanbul Gezi Park’ın yıkılması konusunda bir süreden beri devam eden tartışma ve eylemler dün itibarıyla orantısız güç ve kimyasal malzeme kullanan polisin faşizan tavrı sonrası tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Gezi Parkı’nın yıkılarak ve Topçu Kışlası süsü verilerek alışveriş merkezi yapılması (AVM) konusunda Türkiye Hükümeti’nin gereksiz ısrarının ciddi bir tepki ile karşılaşacağı bilinen bir gerçekti. Kışla yapımına Koruma Kurulu’nun ret kararı vermesi ve İstanbul halkının tepkisine rağmen duruşunu değiştirmeyen resmi otoritenin, halka neredeyse savaş açması akıl alır ve kabul edilir değildir.
Gezi Parkı, İstanbul Taksim’in önemli yeşil alanlarındandır. Kent sakinlerinin olduğu kadar turistler için de nefes alınabilecek ender yerlerdendir. Bilinmelidir ki bir kentin değeri, alışveriş merkezi sayısı ile değil, yeşil alan oranı ile ilgilidir.
Türkiye’deki ekonomik büyüme ve Kürt sorunundaki çok önemli gelişmeler kadar demokratikleşme konusu da en az o kadar önemlidir. Hükümetin halkın demokratikleşme taleplerine cevap verecek açılımları bir an önce gerçekleştirmesi gerekmektedir. Halkın son dönemde art arda gelen yasaklara karşı suskun kalması beklenemezdi.
Polisin şiddet kullanarak, insanlara acımasızca saldırısını kınarız. İstanbul yeşil kalmalıdır. Kentine sahip çıkan, yeşili ağacı ve sosyal dönüşüm programlarına karşı çıkarak daha huzurlu bir hayat için mücadelenin herkes için önemli olduğu unutulmamalıdır.

Asım Akansoy
Genel Sekreter
 
Editör: TE Bilisim