Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’de hazırlanan “Tüzük Değişikliği Taslağı” ile bir kişinin üç kez arka arkaya milletvekili seçilmesi engellenecek. Partinin yetkili organlarında görüşüldükten sonra, gerçekleşecek ilk parti kurultayında delegenin onayına sunulacak olan taslağın ise şimdiden delegeye dağıtıldığısöyleniyor.

Tüzüğün yürürlüğe girmesi halinde birçok etkili isim Meclis’e veda edecek

34’üncü maddesinde “Aynı birey ardışık olarak olağan üç dönem Milletvekilliği yapmış ise, Milletvekili adaylığına başvuramaz” ifadelerini barındıran taslak, Kurultay’da delegenin onayını alırsa, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da dâhil olmak üzere birçok isim Meclise zorunlu olarak veda edecek.

Tüzüğün yürürlüğe girmesi halinde, Özkan Yorgancıoğlu’nun yanı sıra CTP Eski Başkanı, Eski Başbakan ve Mağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, İçişleri Bakanı ve Mağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, Dışişleri Bakanı ve Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, Tarım Bakanı ve İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu, Mağusa Milletvekili Dr. Arif Albayrak, Güzelyurt Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çağlar, Girne Milletvekilleri Dr. Salih İzbul, Ömer Soyer Kalyoncu ve Dr. Abbas Sınay da bir sonraki seçimde milletvekili adayı olamayacak.

Akansoy’un sitemi…

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na değerlendirmelerde bulunan CTP-BG Eski Genel Sekreteri ve Mağusa Milletvekili Asım Akansoy, tüzük değişikliği çalışmalarının ilk olarak kendisinin genel sekreter olduğu dönemde başladığını anlatarak “Şu an bahse konu taslak benim dönemimde hazırlanan taslak mıbilmiyorum. Taslağı ilk ben hazırlamıştım ama bugün hazırlanan taslağı kimse benimle paylaşmadı” diyerek sitemde bulundu.

Akansoy: “Taslak aynı taslak mıbilmiyorum”

Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benim Genel Sekreter olduğum dönemde, Parti Meclisi kararıyla bir komite oluşturuldu ve komite başkanı da bendim. 3 dönem arka arkaya milletvekili olan kişilere milletvekilliği konusunda kısıtlama getiren taslağı ilk o dönemde ben hazırladım. Bugün gündemde olan taslak aynı taslak mı bilmiyorum ama benim hazırladığım taslakta amaç partiyi yeniden yapılandırmak ve bütünlüğü sağlamaktı. Dünyadaki sol partilerin yapılanmaları hakkında uzmanlardan görüşler almıştım.”

“Benim dönemimde amaç bütünlüğü sağlamaktı”

“Benim dönemimde hazırlanan taslakta görev kısıtlamaları söz konusuydu. Ama amaç kimseyi dışarıda bırakmak ya da dışlamak değildi. Amaç, kadroların daha etkin hale gelmesini sağlamak ve bütünlüğü sağlamaktı.”

“İstenilen değişiklikleri sağlamak için uygun ortam yok”

CTP’de tüzük değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Akansoy, “Ancak şu an partinin içinde bulunduğu ortamın, çağdaş normlarda ve istenilen nitelikte değişiklikler sağlamak için uygun bir ortam olduğu konusunda şüphelerim var. İstenilen nitelikte bir tüzük değişikliği gerçekleştirilmesi için, olayların duygusal değil, sağduyu ile değerlendirilebileceği bir ortam olmalı…”ifadelerini kullandı. 
(KIBRIS POSTASI)

Editör: TE Bilisim