Birçok basın mensubunun bilgi almak için kendilerine ulaştığını kaydeden Cemal Betmezoğlu, herkesle tek tek görüşmek yerine basın toplantısı düzenlediklerini söyledi.

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın afetlere yönelik eylem planı olduğunu, Adıyaman’ın; Gölcük, Pakistan ve Kırgızistan’dan sonra görev yaptıkları dördüncü deprem bölgesi olduğunu kaydeden Betmezoğlu, İsias Otel enkazında 40 kişilik ekip, 8 araç ve tüm arama-kurtarma kabiliyetleriyle görev yaptıklarını vurguladı.

Betmezoğlu, İsias Otel’den ve yanındaki enkazdan 7 kişiyi sağ kurtardıklarını söyleyerek, “Adıyaman’a ulaşan ilk ekip bizdik. Yerli ve yabancı ekipler iki gün sonra bölgeye gelmeye başladı. Çocukların sağ kalma ihtimali çok düşüktü, bu ilk andan belliydi ama umudumuzu yitirmeden, kimseyi geride bırakmayacak şekilde çalıştık” dedi.

“Görevimizi tam olarak yerine getirdik demeye dilim varmıyor” ifadesine yer veren Betmezoğlu, herkesin dileğinin kafileye sağ ulaşılması olduğunu belirtti.

Dünyada bu tip görevlerde bulunan personele psikolojik destek verildiğini de ifade eden Betmezoğlu, “Bütün personelimizin psikolojik travma geçirdiğini tahmin edebiliyorum. Hepimizin ailesi var ve kurtarmaya çalıştığımız çocuklar ve aileleriydi. Duygularımızı kontrol etmekte zorlandık. Teşkilatımız muhtemelen bu personele psikolojik destek verilmesi konusunda girişim yapacak” dedi.

-“Mühendis değilim ama binada hiç kiriş görmedim”

Bir soru üzerine, KKTC’den iki yetkili grubun enkazdan numune almak için bölgeye gittiğini, onlara yardımcı olduklarını belirten Cemal Betmezoğlu, şöyle devam etti:

“Ben mühendis değilim ama binada hiç kiriş, yani yatay taşıyıcı görmedim. Plakalar birbirine yapıştı ve içerdekilere yaşam boşluğu kalmadı. Anıl Zeybek’in olduğu yerde mucizevi bir boşluk vardı. Asansör bölümüne yakın olduğunu düşünüyorum. Binada bundan başka yaşam boşluğu bulamadık.”

8 katlı binanın bodrumu da olduğunu belirten Betmezoğlu, “Bodrum bölgesinin köşelerinde de bir nebze boşluk kaldı. Buraları da çok aradık. Son bulduğumuz kardeşimiz de böyle bir boşluktaydı. Maalesef hayata tutunamadı” şeklinde konuştu.

Otelin yan tarafında 8-10 katlı bir bina olduğunu, bu binanın da depremde yıkıldığını kaydeden Betmezoğlu, iki binanın birleşme noktasında devasa bir enkaz oluştuğunu, bodrumdakilere ulaşmanın bu nedenle zorlaştığını anlattı.

Basın mensuplarının afetle ilgili haberlerine de değinen Betmezoğlu, basına aslı astarı olmayan bilgilerin yansıdığını kaydederek, afetle ilgili nasıl haber yapılacağı konusunun yeniden ele alınabileceğini söyledi.

-Duyar

Sivil Savunma Teşkilatı Lefkoşa Bölge Müdürü Mustafa Duyar da basın toplantısında soruları yanıtladı. Duyar, ailelerle aynı uçakta olduklarını, deprem bölgesine de ailelerle birlikte gittiklerini kaydederek, “Enkazı görünce umutlarımız yıkıldı ama son ana kadar elimizden geleni yaptık… ” dedi.

Duyar, paydaş kurumlardan grupların kendilerine katılmasıyla ekibin güçlendiğini de aktardı.

Meteoroloji Dairesi yarın için fırtınamsı rüzgâr uyarısı yaptı Meteoroloji Dairesi yarın için fırtınamsı rüzgâr uyarısı yaptı

(RÇ/GÜL) Fotoğraflı 

Haber: Rahme Çiftçioğlu -Fotoğraf: Süleyman Önal

Editör: Haber Merkezi