Avrupa Birliği’nin “Yenilik ve Değişim için Okullar İnisiyatifi 5. Hibe Programı”nda hibe almaya hak kazanan okullar için, bugün, Lefkoşa Bedesten’de ödül töreni düzenlendi.

Törene Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, AB Mali Yardım Programı Destek Birimi Direktörü Aleksandra Viezzer, DP-UG Genel Sekreteri, Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, bakanlık bürokratları, okul yöneticileri ve öğretmenler katıldı.

Arabacıoğlu ve Viezzer’ın konuşmasıyla başlayan törende daha sonra hibe almaya hak kazanan Fazıl Plümer Anaokulu, Haydarpaşa Ticaret Lisesi, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Özel Eğitim Merkezi, Lefkoşa Türk Lisesi, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi, Türk Maarif Koleji, Yeni Yüzyıl Anaokulu, Namık Kemal Lisesi ve Değirmenlik Lisesi’ne belgeleri takdim edildi.

Etkinlikte, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri müzikal performans sergiledi.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, konuşmasında, AB’nin bugün beşincisini gerçekleştirdiği hibe programında toplam 70’in üzerinde okula hibe yaptığına işaret ederek, öğretmen ve öğrenciler adına teşekkür etti.

Neredeyse okulların yarısına AB’nin katkı yaptığını kaydeden Arabacıoğlu, “Eğitim, insan yaşamında veya insanın şekillenmesinde çok önemli bir unsurdur. Toplumların şekillenmesinde çok önemli bir unsur” dedi.

Arabacıoğlu, eğitime yapılan katkının, esasında insana; insana yapılan katkının ise geleceğe yapılan bir katkı olduğuna işaret ederek, katkının kendisinin, rakamsal boyutundan daha değerli olduğunu söyledi.

KKTC bütçesinden en büyük kaynağın, yaklaşık 560 milyon TL’nin eğitime adandığına dikkat çeken Arabacıoğlu, ayrılan kaynağın sadece yüzde 2’sinin yapıma gittiğini ve büyük kısmının da personel giderine, burslara ve taşımacılığa gittiğini belirterek, AB’nin katkının hiç azımsanmayacak bir meblağ olduğunu belirtti.

Arabacıoğlu, ileriye dönük hedeflere de değinerek, özellikle orta ve mesleki teknik eğitimde yeni bir yapılanma sürecinde olduklarını söyledi. Mesleki teknik eğitimle ilgili bir yatırım için bir araziyi uhdelerine almaya çalıştıklarını kaydeden Arabacıoğlu, tüm mesleki teknik okulların o bölgede bir kampus içerisinde yer almasına ilişkin proje çalışması içinde olduklarını ifade etti.

AB hibelerinden bu kapsamda da katkı almayı umut ettiklerini kaydeden Arabacıoğlu, yaptıkları projelerden dolayı hibe kazanan okullara ve AB’a teşekkür ederek, birliğin buradaki temsilcileriyle eğitime yönelik her türlü ilişkiyi en üst düzeyde sürdüreceklerini söyledi.

VIEZZER

AB Mali Yardım Programı Destek Birimi Direktörü Aleksandra Viezzer da konuşmasında, “Yenilik ve Değişim için Okullar İnisiyatifi Hibe Programı” çerçevesinde eğitime verilen hibenin, AB’ın eğitim sektörüne verdiği destek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Okulların aldıkları hibe ile yapacaklarına da değinen Viezzer, eğitim yöntemlerinin yenilikçi bir şekilde değiştirileceğini, çevre konularında farkındalık yaratılacağını, öğrencilere aktif vatandaşlığın ne olduğunun anlatılacağını ve iki toplumlu etkinlikle düzenleneceğini belirtti. Viezzer, okulların ilgisine de vurgu yaparak, okulların çok ilginç projelerle geldiğini kaydetti.

Aleksandra Viezzer, her okula 20 bin ile 70 bin Euro arasında değişen miktarda hibe yapılacağına işaret ederek, 10 okula toplam 575 bin Euro’luk yardım yapılacağını söyledi. Avrupa Komisyonu’nun hibe programlarını başlattığı 2008’den beri Kuzey Kıbrıs’taki 82 proje için 67 okula 3 milyon Euro tutarında destek sağladığını kaydeden Viezzer, “Tüm bu hibeyle, Kuzey Kıbrıs’taki anaokul, ilkokul ve orta dereceli okullarında modernizasyonun sağlanması amaçlanıyordu. AB Komisyonu adına hibe elde eden okullara başarı dilerim. Umarım bu projelerle iyi sonuçlar elde edersiniz” dedi.

Viezzer, okullara yönelik hibe programının başarılı olduğuna inanan AB’nin önümüzdeki dönem için yeni finansman kaynağı ayırdığını ve yıl sonundan yeni bir hibe programını daha açacağını söyledi. Viezzer, yeni programın okulların yanı sıra yaşam boyu eğitim veren kurumları da kapsayacağına işaret etti. 
Editör: TE Bilisim