Ulusal Ekoloji Sempozyumu’nun 5’incisi, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ev sahipliğinde bu sabah, Kaya Artemis Otel’de başladı.

Türkiye dışında ilk kez KKTC’de gerçekleştirilen ve 4 gün sürecek sempozyumda, ekoloji ve ekolojiyle bağlantılı disiplinlerden yaklaşık 200 uzman sunum yapacak.

Sempozyumda, genel ekoloji, biyolojik çeşitlilik, global ekolojik sorunlar, eko tarım ve organik gıda gibi ekolojiyle ilgili 18 konu ele alınacak.

Sempozyumun onursal başkanlığını, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ve DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak yapıyor.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber, sempozyumun açılısında yaptığı konuşmada, çevrenin önemini vurgulayarak, “çevreye yıllarca hor davrandık ve küstürdük; şimdiki adımlar, çevre ile barışma adımlarıdır” diye konuştu.

Sempozyumda anlamlı konuların tartışılacağını belirten Siber, çıkacak olan sonuçların KKTC’nin çevre sorunlarının çözümüne ışık tutacağını belirtti.

Meclis Başkanı olarak, çevreye çok önem verdiğini ifade eden Siber, Meclis’ten çevre ile ilgili koruyucu yasalar çıkması için çaba harcadığını, bir çok çevre projesinde de yer aldığını belirtti.

Siber, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenleri kutladı.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da, KKTC’de ilk kez düzenlenen ekoloji sempozyumuna üniversite olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi.

DAÜ hakkında bilgi veren Öztoprak, “KKTC’de yüksek öğretimde lider ve Türkiye Cumhuriyeti üniversiteleri ile yarışıyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

Öztoprak, DAÜ’nün, dünyadaki 20 bin üniversite içinde %5, Avrupa’da ise 5 bin 500 üniversite içinde %7 arasında yer aldığını; uluslararasılaşmanın en güzel örneklerinden biri olan KKTC’nin kalkınmasında da öncü rol oynadığını kaydetti.

YERLİ

Sempozyum Bilimsel Kurul Başkanı Sedat Yerli de, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in katılımına işaret ederek, sempozyumun en üst düzeyde temsil edildiğini söyledi.

Yerli, DAÜ’nün girişimleri ile temel sağlık bilimlerinin sempozyuma dahil edildiğini sözlerine ekledi.

ORHAN

DAÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, ekolojinin bir çok disiplini ilgilendiren bir alan olduğunu söyleyerek, ekoloji tıp ve eczacılığın birbirinden uzak bilimler olmadığını belirtti.

Orhan, ekoloji ve eczacılık arasındaki bağlantıyı vurgulamak amacıyla ilk kez eczacılık fakültelerinden katılımcı sağladıklarını kaydetti. 
Editör: TE Bilisim