İnsan Hücre Doku ve Organ Nakli ile ilgili kuralların düzenlenmesi adına oluşturulan Koordinasyon Kurulu kurulmuş ve çalışmalarına başladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kurulun işleyişi ile ilgili bilgiler verildi.

KKTC’de yasanın uygulamaya girmesinden sonra yaklaşık 2 yıllık dönemde 21 hastaya başarılı şekilde böbrek nakli ameliyatı yapıldığı kaydedilen açıklamada, nakillerin 12’sinin beyin ölümü gerçekleşen hastalardan, ailelerinin bilinçli ve duyarlı bağışları sayesinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Yapılan bağışlarla 12 hastanın sağlığına kavuştuğu ve hayata daha umutla bağlandığı kaydedilen açıklama 9 hastaya ise kendi yakınlarından oluşan canlı vericilerden alınan böbrekle nakil ameliyatları yasanın öngördüğü şekilde başarıyla yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, hiçbir hastada veya canlı vericide komplikasyon gelişmediği vurgulandı.

Açıklamada ‘Beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan hastaların organları yasanın öngördüğü şekilde öncelikle KKTC yurttaşları arasında ihtiyacı olan hastalara verilir. Bunun dışındaki durumlarda tıbbi uygunluk olması halinde Koordinasyon Kurulunun TC Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezi aracılığıyla Türkiye’de ihtiyacı olan hastalara gönderilir’ denildi.

Ülkede Koordinasyon Kurulu tarafından oluşturulan böbrek bekleme listesinde 155 hasta bulunduğuna da değinilen açıklamada halka organ bağışı yapmaları çağrısında bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Organ Bağışı için www.kktcsaglikbakanligi.com adresinden formlar, koordinasyon kurulu, organ ve doku bağış formuna ulaşılarak veya KKTC Sağlık Bakanlığı Koordinasyon Kurulu sekreteryasından şahsen başvurarak bağış yapabileceği belirtildi.

Editör: TE Bilisim