Hem toplumların birbirine duyduğu güvenin hem de çözüm sürecine duyulan güvenin artırılması gerektiğini ifade eden SeeD, Kıbrıs’ta anlamlı bir değişimin ancak halkın barış sürecine etkin bir şekilde dahil edilmesiyle mümkün olacağını vurguladı.

SeeD ‘Uluslararası Dünya Barış Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamasında,  21 Eylül Uluslararası Dünya Barış Günü’nü halkın Kıbrıs barış sürecine daha etkin bir şekilde katılması gerektiği fikrinin kamuoyunun gündemine getirilmesi için oldukça önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Halkın ancak etkin bir şekilde barış sürecine dahil edilmesiyle Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik gerçek bir ilerleme ve karşılıklı güvenin sağlanabileceğini vurgulayan SeeD, katılımcı bir yaklaşımın resmi olarak kabul edilmesi ve uygulanması için 5 temel ilkenin müzakere çerçevesine dahil edilmesini önerdiğini, kaydetti.

Açıklamada kaydedilen ilkeler şöyle :

“Birden fazla alternatif üretip değerlendirerek, görüşmelerdeki mevcut çıkmazları çözebilecek etkin bir sürecin geliştirilmesi;  halkın katılımını sağlayacak mekanizmalar geliştirerek liderler ve toplum arasında çift yönlü iletişim kurmak ve böylece barış sürecinin halk tarafından sahiplenmesi;  görüşülmekte olan yerel unsurların yanı sıra, uluslararası boyutun da barış sürecine dahil edilmesi.

Güven Artırıcı Önlemlerin (GAÖ) resmi barış müzakereleri sürecine daha net bir şekilde dahil edilerek en üst düzeyde etkili olmalarının sağlanması ve böylece göz ardı edilmelerinin engellenmesi; barış sürecinde yukarıda belirtilen ilkelere ne derece bağlı kalındığını ölçüp değerlendirmek için bir inceleme ve denetim mekanizmasının kurulması”


Editör: TE Bilisim