TC Kültür ve Turizm Bakanlığı,Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı, TÜRKSOY ve T.C. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile 16’ncısı düzenlenen “TÜRKSOY Opera Günleri” bu yıl üç aşamalı olarak gerçekleştiriliyor.

“TÜRKSOY Opera Günleri”5 Haziran’da Samsun’da düzenlenen açılış konserinin ardından sırasıyla, Ordu, Giresun ve Trabzon’da yapılan konserlerle ilk aşaması tamamlandı. 16.TÜRKSOY Opera Günleri’nin ikinci aşaması, 11 Haziran 2013 tarihinde Ankara’da ve final konseri ise 14 Haziran tarihinde Girne Bellapais Manastırı’nda yer alacak.

TÜRKSOY’a üye ülkelerden gelen sanatçıların, piyano eşliğinde klasik opera eserlerinin yanı sıra ülkelerinin ulusal operalarından da örnekler sunacakları Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenecek “16. TÜRKSOY Opera Günleri” final konseri, 14 Haziran 2013 Cuma günü Bellapais Manastırı’nda saat 20.30’da sanatseverlere ücretsiz olarak sunulacak.

KKTC’yi temsilen Tuğrul Enver Töre’nin sahne alacağı 16.TÜRKSOY Opera Günleri’nde, Azerbaycan’dan Sabina Vahabzade, Kazakistan’dan Aslima Maktagulova, Halid Nuraliyev ve Elena Filinkova, Kırgızistan’dan Kunduz Karıppayeva, Türkiye’den Barış Yanç ve Nona Tsutskırıdze, Tataristan’dan Rigina Valieva, Başkurdistan’dan Zakir Valiyev ve Lubov Butorina, Tuva’dan Damırak Monguş olmak üzere 8 ülkeden 12 solist sanatçı yer alıyor.

Türk dünyasına üstün hizmetleri geçmiş şahsiyetleri anma etkinlikleri kapsamında 2013 yılını Kazak müziğinin üstadı ve milli bestecisi olan Mukan Tölebayev’e ithaf eden TÜRKSOY, 16. Opera Günleri’ni de Tölebayev’in anısına gerçekleştiriyor.

Bu yıl 20. kuruluş yılını kutlayan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un en köklü ve önemli etkinliklerinden olan TÜRKSOY Opera Günleri, 1994 yılından beri KKTC’de düzenleniyor.
 
Editör: TE Bilisim