BES Başkanı Savaş Bozat yaptığı yazılı açıklamada, yeni kurulan hükümet programında “Belediyelerin içinde bulunduğu mali kriz ve belediye başkanlarının yasa tanımaz iradelerinin durdurulmasının yer alması gerektiğini” kaydetti.

Bozat, 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın belediye başkanlarına verilen yetkileri belirlerken, yetkileri dışında olan ve onları uyguladıkları zaman bir suç işlendiğini belirten maddelerin yasada açıkça yazıldığını hatırlattı.

Burada en büyük eksikliğin işlenen suçun “cezasının” ne olduğunun açıklanmaması olduğunu ifade eden Bozat, aynı yasanın 31. maddenin de belediyelere ait herhangi mal ve mülküne “haciz” konulamayacağını belirten madde olduğuna işaret etti.

“16 BELEDİYENİN BORCU 150 MİLYON”

16 Belediyenin Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı kurumlarına olan borçlarının yaklaşık 150 milyon TL civarında olduğunu belirten Bozat, ilgili kurumların yasalarına bakıldığı zaman “Suç ve Cezalar” kısmında sosyal sigorta primlerinin maaştan kesildiği halde gününde kuruma yatırılmaması halinde işverenin “Her müstahdem için iki yıl hapis cezasına çarptırılacağını” öngören madde bulunduğunu hatırlattı.

Bozat, İhtiyat Sandığı kurumunun yasasının da işveren tarafından yatırılmayan primler için “Her müstahdem için altı aya kadar hapis cezası” öngördüğünü kaydederek, bu primlerin Belediyeler Yasası’nın 31. maddesine dayanılarak yatırılmadığını ve cezai işlemlerinin de siyasi iradelerin yasa tanımazlık ilkesinden hareketle cezalandırılmadığını savundu.

Bu konuda yeni hükümetin düşüncelerini hükümet programında görmek istediklerini kaydeden Bozat, sendikanın söz konusu kurumlara açtıkları dava sonucunda, ilgili kurumların yasal yetkilerinin farkına vararak belediye aleyhine dava açtıklarını açıkladı.

Bozat açılamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu noktada da bir eksiklik olduğu gözler önündedir. Yatırılmayan primlerin yatırılması için dava edilen belediye kurumu olmuş fakat yatırmayan belediye başkanına cezai müeyyide uygulanması söz konusu değildir.

50 yeni dönem milletvekili ettikleri yeminin farkında olmalıdır. Anayasal kurallara uygulayacağından bahsederken ‘angarya’ çalıştırılan belediye emekçilerinin durumunu da gözden geçirip ‘yemin şovlarından’ vazgeçip ‘klasik yemin’lerine sahip çıkmalarını talep ederiz.” 
Editör: TE Bilisim