Sözlerine, 20 yıldır belediye başkanlığı görevi yaptığını dile getirerek başlayan Halil Orun, “ 15 yaşında askerliğimi yaptım ve 15 yaşından beri vatan için, halk için hizmet vermekteyim. Larnaka’dan İskele’ye göç ederken İskele’nin tabelası dışında hiçbir kurum ve kuruluşu yoktu. İlk hedefimiz İskele’yi ilçe yapmak ve İskele’ye bir kimlik kazandırmaktı. Bu hedefimizi gerçekleştirdik” dedi.

“İSKELE KONUM OLARAK ALBENİSİ YÜKSEK BİR YER”
Annan Planı’nın İskele’ye katkısı olduğunu söyleyen Orun “İskele konum olarak albenisi yüksek bir yer. Kamunun gelişmesiyle haliyle özel sektör İskele’ye kaymaya başladı. Annan Planı, ulaşım anlamında İskele’nin kalkınmasına katkıda bulundu. Yeni konutların yapılmasıyla birlikte sahile daha çok yaklaşan bir yapı oluştu. Özellikle çift şeritli yolların yapımıyla, bisiklet yolları olsun, sahil düzenleme projeleri, konut yapımı gibi projelerimiz başlamıştır ve süratli bir şekilde de hala devam etmektedir. Bizim amacımız İskeleli yatırımcıları İskele’ye çekebilmektir. Buna çok müsait bir beldemiz var. Ben İskele’nin önümüzdeki yıllarda turizmin çekim merkezi olacağına inanıyorum. İskele’yi turizm cenneti yapmayı çok istiyoruz” dedi.

“İMAR PLANLARI YEREL YÖNETİMLER TARAFINDAN YAPILMALIDIR”
İskele Bölgesi’nde alt yapı sıkıntıları olduğunu ve bunları düzeltmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Orun, “Esas sıkıntımız ülkemizin fiziki planıdır. Bu durum çarpık yapılaşmalar getiriyor. Kentlerin düzenli gelişimini sağlamak adına, imar planlarının yerel yönetimler tarafından yapılmasını istiyoruz. Yerel yönetimler gerçek ihtiyaçları belirleyebilecek durumdadır. Şuanda bizim çarpık kentleşmeyi engelleme gibi bir yetkimiz yok” dedi.

“HER KÖYÜMÜZ AYNI HİZMETİ ALMAKTADIR”

İskele sınırları içerisinde ki her köyün aynı hizmeti aldığını belirten Orun, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “ Gerek çöp hizmeti, gerek ilaçlama gerekse çevre düzenlemesi faaliyetlerinde her köyümüz aynı hizmeti almaktadır. Bazı köylerimizde ağıl sıkıntıları devam ediyor ancak ne kadar rutin ilaçlama yapılsa da, ağıl ve ev sahipleri gelin ilaçlayın talebinde bulunsa da bu sorunun kolay kolay geçmesi şuan mümkün değildir. Bu sorunun çözülebilmesi için mandıraların köyün dışına çıkarılması gerekiyor. Köylerimizde çocuk parkı ve spor aletleri, yeşillendirme çalışmalarımız oldu. Tuvalet yapımıyla ilgili çok ciddi çalışmalarımız oldu ve hala bu çalışmaların devam ettiği iki köyümüz var. Aydın, Kuzucuk, Ötüken, Kalecik, Kurtuluş ve Ergazi köylerimizde bu parkları kurduk. Turnalar’da hala devam etmektedir” dedi.

“AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATANLARDANIM!”
Merkezi yönetimlerin, yerel yönetimlere herhangi bir katkı sağlamadığını savunan Orun,”Bazı belediyelere baktığımızda güzel çalışmalar yapıyor ancak planlama hatasından dolayı çok fazla maddi sıkıntı da çekebiliyor. Bu noktada en önemlisi, yapabileceğinin en iyisini, eldeki imkanlara uydurarak yaparak hizmet vermek ve oluşabilecek maddi sıkıntıların önüne geçmektir. Yani ayağını yorganına göre uzatmaktır. Biz bunu başaran bir belediye yönetimine sahibiz” dedi.


“İLK GÖREVE BAŞLADIĞIMDA 8 AY İŞ YAPAMADIM! GERİYE DÖNÜK BORÇLARI DEVLETE ÖDEDİM!”
İskele Belediyesi kurumsal yapısını oluşturdu diyen Orun sözlerine işçilerin maaşlarını ve sosyal yatırımlarını aldıklarına değinerek devam etti. Orun “120’ye yakın işçi var, bu işçiler hizmet üretiyor ve köylerimize dağıtabiliyor, var olan kaynaklarımızı tasarruflu kullanıyoruz. Esas hizmeti yapacak olan kesim işçidir. Biz eğer bir işçi alıyorsak, o işçinin maaşının ödeneceğini biliyoruz ve bunu bilerek alıyoruz. Sosyal ihtiyaç sandığını yatırıyoruz. Ben ilk göreve geldiğimde işçilerin sigortaları yatırılmıyordu, ben bunu değiştirdim. İlk göreve başladığım 8 ay iş yapamadım, geriye dönük olarak devlet borçlarımızı ödedik. Bu bizim hatamız değildi ama gittik ve ödedik. Dolayısıyla İskele Belediyesi, gerek çalışanlarına, gerek kurumlarına her zaman ödeme yapmıştır. Yatırımları yaparken sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

“BELEDİYE’YE SENİ İŞÇİ ALACAĞIM YALANINA SAKIN İNANMAYIN”
İskele Belediyesi’nin kadro sayısının, 65/2007 sayılı Belediye personel yasası yürürlüğe girdiğinden beri kadro açığım olmasına rağmen insanlara söz vererek işçi almıyorum diyen Orun, “Bir işçiyi işe almak Başkanın iki dudağının arasındadır diye düşünülmekte ama bu artık mümkün değil. Ben yasalara saygılı olduğum için kimseye bunun sözünü vermiyorum. 20- 30 tane personel açığım var ama alamıyorum çünkü, yasa gereği memur almak için münhal çıkartmanız lazım ve sınava tabi tutulması gerekli. Henüz tüzüğe girmediği için hiçbir belediye memur alamaz. Bizim bir kısım arkadaşlarımız ben seçilirsem senin oğlunu kızını işe alacağım diyor. Ben buradan sesleniyorum, ben dahi böyle bir şey söylersem inanmayın. Belediye personel yasası gereği böyle bir şey mümkün değil çünkü. Yasalar çıkmadan önce ben de vaatlerde bulundum ve söz verdiklerimi de aldım. Zabıta görevi yapanlarda eksiğimiz var, onları ancak bu yasa ile alabiliriz. Bu tüzüğe girerse eğer, zabıta kesinlikle alacağım” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİKLİ PROJEMİZ TERMİNAL PROJESİDİR”
Belediye başkanının önerisi meclis tarafından onay görmüyorsa, bir şey yapamıyorsunuz diyen Orun “Gerçekleştiremediğim projelerimin bazılarının sebebi bundandır, mesela terminal sözü verdik ancak bu ötelendi. Sebebi ise devlet kamu hizmetleri İskele’mizde olmadığı için Mağusa’dan alıyor bu hizmetleri. Önümüzde ki dönem için öncelikli projemiz terminaldir” dedi.

“2 KM’LİK YÜRÜYÜŞ YOLUNU 6 KM’YE ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ”
Yeni dönemdeki fiziki ve kültür yatırımlarına değinen Halil Orun, “Mart aylarında Uluslararası düzeyde düzenlenen festivallerde; şairlerin buluştuğu akşamlar yapıyoruz, kültür ayı içerisinde tiyatro, kültür sanat söyleşileri, çocuklara kitabı sevdirme anlamında yazarlarla buluşturma etkinlikleri ve kültür merkezimizde sinema gibi sosyal etkinlikleri yapıyoruz. Bu salon İskele’mizde yapılan en önemli hizmetlerden bir tanesidir. Yürüyüş yollarımız, özellikle İskele halkının ve Mağusalıların ilgisini çekmektedir. 2km’lik olan sahil yürüyüş yolumuzu 6 kilometreye çıkarmak istiyoruz. Devam eden İskele sahil yolu ve yürüyüş yolları projeleri tamamlanacak olan projelerdir” dedi.
Diğer projelerinden de bahseden Orun “ İskele sahil bölgesinde oyun grupları çocukların ilgisini çekmektedir. Biz çocuklarımızla birlikte zeytin ağaçları ektik parklarımıza ve şimdi o ağaçlar 1 metreyi geçti. Cuma Pazarı yeri, Gençlik Merkezi yanında 15 dönümlük bir arazi aldık ve onun içerisine yapılacak, gelen üreticilerimiz kendi standlarını kuracaklar ve halkımız alışverişini buradan yapacaklar. Terminal Projesi yine bu arazinin içerisinde gerçekleştirilecek bir projedir. Köyde bulunan atıl durumdaki ilkokulları rehabilite edeceğiz ve Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde basket ve spor sahası yapacağız. Yeni dönemde akıl ve gücümüzle İskele Belediyesi Hizmet binası projesini gerçekleştireceğiz” dedi.
 
Editör: TE Bilisim