Hava Trafik Kontrolleri Sendikası (HTKS) Başkanı Cem Kapısız, Ercan Havaalanı'nda Emrullah Turanlı'nın büyük ortağı olduğu T&T'den kaynaklanan sorunları Kıbrıs Postası’na anlattı.

Ercan Havaalanı’nın 2012 yılında özelleştirilmesinden sonra sadece bir terminalin veya havaalanının işletmesi değil, KKTC’de havacılıkta yapılan bir sözleşme ile özel bir şirketin eline terk edildiğini söyleyen Kapısız, özelleştirmeden sonra kamu hizmetinden farklı olarak, kar odaklı çalışan bir özel şirketin, havacılığın gerektirdiği zaruri hizmetlerden tasarruf etmeye başladığını anlattı.

Kapısız, Ercan Havaalanı işletme haklarının devredilmesi şartnamesi ve sözleşmesinde, tüm sivil havacılık giderleri, itfaiye ve seyrüsefer giderleri dahil Emrullah Turanlı'nın büyük ortağı olduğu T&T şirketine devredildiğini, bu devir sonrasında, KKTC’de havacılıkta tek yetkili otorite olan Sivil Havacılık Dairesi'nin (SHD) hizmetlerini yapılabilmesi için gereken tüm harcamalarda T&T şirketine talepte bulunur pozisyonda bırakıldığını söyledi.

"T&T ŞİRKETİ GEREKEN HARCALAMLARI YAPMIYOR, GEREKLİ TALEPLER HALA YERİNE GETİRİLMİYOR"

T&T şirketinin sözleşme gereği tüm talepleri zamanında yerine getirme yükümlülüğü olması gerektiğini belirten Kapısız, bu harcamaların genelinin aylarca gecikmelere uğratıldığını ve hala daha yapılmadığını aktardı. Tüm bunlara bağlı olarak, 2012 yılından bu yana havacılık hizmetinde eksiklikler ve aksamalar yaşandığını vurgulayan Kapısız, binaların ısıtma, soğutma ve aydınlatmasından enerji teminine kadar arızalı cihazların tamiri veya bakımına yönelik problemlerin yaşandığının altını çizdi.

“BİR ÜLKEDE HAVACILIĞIN BÖYLE YÖNETİLMESİ KABUL EDİLEMEZDİR”

Sistemlerin güncellenmesine kadar havacılıkta zaruri olan konularda sürekli problemler yaşandığını açıklayan Kapısız, “Bir ülkede havacılığın böyle yönetilmesi kabul edilemezdir” diye konuştu.

Ercan Havaalanı’nın yeni terminal binası ve yeni pistinin 20 Temmuz'da açılmasının da bu problemlere yeni bir boyut kazandırdığını söyleyen Kapısız, 2016 yılında sözleşmenin imzalanmasından 4 yıl sonra açılması planlanan fakat 2023 yılında bile hazır hale getirilemeyen yeni terminal binasının kullanıma hazır olmadan, yolcuların ve havayolu şirketlerinin hizmetine açıldığını vurguladı.

Kapısız, yeni terminalin açılması ile, havacılıktan ve yükümlülüklerinden tasarruf yapan T&T şirketinin giderlerinin büyük oranda arttığını, gelirlerin ise yolcu sayısı ve meydanı kullanan uçak sayısında ciddi bir değişiklik olmadığından sabit kaldığını söyledi.

Yaratılan durumda Ercan Havaalanı’nın işletilmesinin sakıncalı olduğuna değinen Kapısız, “Havacılık bakımından kabul edilemez ve lisanslandırılamaz bir hale getirilerek şirket açısından mali olarak sürdürülmesi zorlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Kapısız, Bakanlar Kurulu’nun tüzük değişikliği lisanslandırma yetkisini, yetkili teknik kurulların elinden alıp Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın şahsi kanaatına devrettikten sonra yapılan ek bir sözleşme ile şirkete milyonlarca dolarlık maddi imtiyazların tanındığını aktardı.

Esas sözleşmedeki şirketin yükümlülükleri ‘ihtilaflı konu’ kapsamına alındığını belirten Kapısız, bu konular hakkındaki harcamaların kimin tarafından yapılacağının belirlenmesi, Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMI) tarafından atanacak bir hakem heyetinin vereceği karara bağlı kaldığını aktardı.

“T&T ŞİRKETİNE MEVCUT HÜKÜMET TARAFINDAN BÜYÜK İMTİYAZLAR TANINDI”

Kapısız, yeni terminalin bir siyasi şov uğruna açılması ve tamamlanmamasına rağmen işletilmesi karşılığında T&T şirketine mevcut hükümet tarafından büyük imtiyazlar tanındığını açıkladı.

Havacılık hizmetleri açısından büyük önem taşıyan konularda, savcılık görüşü gereği devletin herhangi bir harcama yapamadığını vurgulayan Kapısız, yapılan sözleşmede her türlü harcamanın ilgili şirkete ait olduğunu belirtti.

Döviz kurları Döviz kurları

“KKTC’DE HAVACILIK, BİR ŞİRKETİN DEVLET İLE EL ELE YARATTIĞI ÇIKMAZLARA VE MALİ TASARRUFLARA TERK EDİLMİŞTİR”

Havacılıkta yapılması gereken bakım, onarım ve yatırımın hükümet tarafından yaratılan çıkmazın gidişatına terk edildiğine dikkat çeken Kapısız, “KKTC’de havacılık, bir şirketin devlet ile el ele yarattığı çıkmazlara ve mali tasarruflara terk edilmiştir” dedi.

Kapısız açıklamasının devamında şöyle konuştu:

“Tüm bunlar tabii ki buz dağının bizler tarafından görünen kısmıdır. Kim bilir tasarruf politikaları kapsamında özel şirket çalışanları belki de maaşlarını tam alamıyordur. Belki de uzun saatler çalıştırılıp sosyal yatırımları bile yapılmıyordur. Yaratılan bu durum hem çalışma yasaları, hem de havacılık kuralları ve emniyeti açısından değerlendirilip denetlenmeli, tüm eksikler en erken zamanda giderilmelidir.”

KIBRIS POSTASI

Editör: Haber Merkezi