Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Tufan Erhürman, Anayasa’ya mecliste oy birliği ile evet denildiği için, kimsenin tanıtıma ihtiyaç duymadığını, “hayırcılara karşı” savunma çabasına girmediğini söyledi. “Anayasaya hayır” sloganlarıyla karşılaşmalarının ardından tanıtma ihtiyacında bulunduklarını ifade eden Erhürman, değiştirilen Anayasa maddelerinde özellikle göçmen halka karşı ayrımcılık yapıldığı iddialarını reddetti.Erhürman, “Sadece yurttaşlara bir hakkı tanımak ayrımcılıksa bu Anayasa’nın içerisinde de ayrımcılık yapan birçok madde var. Bunca zaman neredeydi bunu söyleyenler” dedi. 

“40 YILLIK ALIŞKANLIKLAR” 
ADA TV’de Erçin Şahmaran’ın sorularını yanıtlayan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman şunları söyledi; “Bizim ülkede belli bir anlayış yükseldi. İktidarda bir parti varsa muhalefetteki iktidardaki ile aynı şeyi savunmaz. Kırk yılda bu alışkanlıklar böyle gelişti. Demokrasi zaman zaman konsensüs rejimidir. Anayasaların bir diğer adı toplum sözleşmeleridir. Uzlaşmak son derece önemlidir. Anayasa değişikliklerinde daha yüksek bir oran alır. KKTC’de eğer 26 milletvekili ile toplanıyorsa meclis, 14 milletvekili ile geçebilir bir yasa yapabilir. Ama Anayasa değişikliği için 34 milletvekiline ihtiyaç vardır. Sadece Meclis’teki salt çoğunluk ile yasa yapılamaz toplumun genelini içerir. Oybirliği vardı mecliste. Bu iyi bir görüntü.

“MECLİS, ANAYASA TANITIMINI ÜSTLENMEYE KARAR VERDİ” 
Kötü tarafı şu oldu ki, herkes evet deyince hiç kimse Anayasa’yı tanıtma ihtiyacında bulunmadı. Birileri hayır deseydievetçiler de tanıtıma gidecekti. Belediye seçimleri de olduğu için bütün partiler belediye seçimlerine aktardılar güçlerini. Ancak meclis dışı partilerden de hayır gelince savunma gerekmeye başladı. Meclis şuanda bunu üstlenmeye karar verdi. Sibel Siber gazete ve televizyonlarla görüştü, hem tanıtım filmi ve broşürleri dağıtılacak. Sosyal medyada da çok fazla tartışma var. Bütün gazetelerin eki olarak dağıtılacak birkaç gün içerisinde. Bu da anlaşılırlığı artıracaktır. 

“YÜZDE 10 SORUNU” 
Yüzde 10 aşılmazsa dokunulmazlık mı gelecek? Yüzde 10’dan az zarara uğrayanları kurtardığımız iddia ediliyor. Beni çok şaşırtan bir yorum var. Bir belediye meclisi hukuka aykırı bir işlem yaparsa, bir karar alırsa, ne yapılır? Yüksek İdare Mahkemesi’nde karar iptal davası açılır ve aykırıysa gerçekten iptal edilir.Eğer mevzuata aykırı ise gerçekten mahkeme zaten iptal eder. İkinci bir nokta belediye başkanı veya meclis üyelerinden herhangi biri belediye içerisinde yolsuzluk yaparsa ve bunun aracılığıyla zarara uğratırsa bu suçtur. Çok yakın zamanda benim verdiğim öneri üzerine ceza yasası ile ilgili suçların cezaları ağır yaptırımlara çarptırıldı. 

DEĞİŞTİRİLEN MADDELER 
Anayasa’da 144. Maddede bir değişiklik yaptık. Anayasa mahkemesine yeni bir yetki getirdik. Anayasa mahkemesine bireysel başvuru yoktur. Sadece 2 yolla gidebilirsiniz. 147. Maddede iptal davası vardır, 148. Maddede de itiraz yolu vardır. İnsan hakkınız ihlal edildi diye Anayasa Mahkemesi’ne gidemezsiniz siz. 2010 yılına kadar Türkiye’de de yoktu. Orada da Balyoz davasında tutukluluk süreleri devam etti, bireysel başvuru yaptılar ve dediler ki ‘makul süreyi aştı.’ Tutukluluk ve Anayasa Mahkemesi dedi ki ‘bireysel başvuruda, bu kadar uzun tutukluluk süresi insan haklarına aykırıdır.’ Bu şekilde bu insanlar dışarı çıktılar. Bu yolu kendi Anayasamızda düzenlemek istedik. Bizde de artık Anayasa Mahkemesi’ne insanlar bireysel başvuru hakkını kullanabilecek. Herkes Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir yazdık. Ancak UBP ve DP-UG dedi ki, herkes derseniz burada Rumlar da başvurabilecek mülkiyet hakkım ihlal edildi diye ve bizim Anayasa Mahkememiz perişan olacak dediler. Biz bu yüzden istemiyoruz dediler. Ancak fikrim şuydu; biz zaten Taşınmaz Mal Komisyonu’nu bu amaçla kurduk, Rumlar başvuruyor kararı beğenmezlerse Yüksek İdari Mahkemesine giderler onu da beğenmezlerse en son çare Strazburg’a giderler Türkiye’ye karşı dava açarlar. Biz ise Taşınmaz Mal Komisyonu’ndan çıkan kararı beğenmezse Yüksek İdare’ye göndereceğiz onu da beğenmezse Anayasa Mahkemesi’ne yönlendireceğiz. Artık onu da beğenmezse Strazburg’a gidecek. Bizim amacımız sorunları içerden çözmek değil miydi? Bu hakkı sadece yurttaşlar için getirin dediler. ‘Herkes’ dersek hayır diyeceklerini söylediler. Biz de yurttaşlar olarak değiştirdik, şimdi de bizi ayrımcılık yapmakla suçluyorlar. 

YURTTAŞLIK HAKLARI 
Anayasa’da temel haklar bölümü var. ‘Herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir’ der madde 21. Bunun için vatandaş olmak gerekmez. 22. Madde de ‘her yurttaş gezi özgürlüğüne sahiptir. Vicdan ve din özgürlüğünde herkes özgürdür’ der. Basın ve yayın özgürlüğü kısmında‘yurttaşlar hürdür’ der. Şuandaki Anayasa bu. Sadece yurttaşlara bir hakkı tanımak ayrımcılıksa bu Anayasa’nın içerisinde ayrımcılık yapan birçok madde var. Bunca zaman neredeydi bunu söyleyenler? “ 
(STAR KIBRIS)