Musul'un Sincar ilçesinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların eline geçmesi üzerine binlerce Yezidi bölgeyi terketmeye başladı.

Bölgedeki AA muhabirinin bildirdiğine göre dün geceden beri devam eden çatışmalar sonucu Kürtlerin "Şengal" olarak adlandırdığı Sincar ilçesi, IŞİD'in kontrolünü geçti. IŞİD'in peşmergeyi püskürterek, bölgeye gelmesi üzerine Sincar, Sinun nahiyesi ve çevre köylerde yaşayan Yezidiler, evlerini terkederek Duhok ve Zaho'ya sığınıyor. Otomobil, kamyon, otobüs ve pikaplarla bölgeyi terkeden Yezidi aileleri, Zaho ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Sihela Köprüsü'nde peşmergeler karşılıyor. Burada kaçanlara, yiyecek ve içecek yardımı yapılıyor.

Sinun'dan gelen Roza Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nahiyedeki herkesin kaçtığını belirterek, "Çok tedirginiz. Evlerimizi terketmek zorunda kaldık. Duhok'a gidiyoruz. IŞİD'in, evlerimizi talan etmesinden korkuyoruz" dedi.

Ahmet İbrahim de ailesiyle kaçtığını belirterek, "Sincar tamamen IŞİD'in eline geçti. Çevre köyler de örgütün eline geçebilir. Bölgede can güvenliği kalmadı. Acilen peşmergenin, bölgenin güvenliğini sağlamasını istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan Sihelan Köprüsü'nde, dün geceden beri devam eden çatışmalarda yaralanan peşmergeler için ambulanslar hazır bekletiliyor. İlk müdahalenin yapıldığı peşmergeler, Duhok'taki devlet hastanesine gönderiliyor.

YEZİDİLER NEDEN IŞİD'İN HEDEFİNDE?

IŞİD, çıkardığı fetva ile Musul'daki Hristiyanların, kentte kalması için İslam dinine girmelerini şart koşmuştu. IŞİD'in, Müslüman ve Sünni olmayanlara yönelik sert tutumu nedeniyle farklı inanca sahip Yezidiler de korku içerisinde. Tarihi ve dini kaynaklardan derlenen bilgilere göre Yezidilik ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekli. Bu inançta sonradan Yezidi olunmuyor. Bir Yezidi'nin başka bir dine geçmesi en büyük günah olarak kabul ediliyor. Bu dinin kutsal kitapları Mishefa Reş (Kara Kitap) ve Cilve olarak biliniyor. Ama bu iki kitabın kayıp olduğu ifade ediliyor. Yazılı bir kutsal kitabın olmaması nedeniyle dini ritüeller sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor.Yezidilikte sözlü edebiyat, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde kendini koruyor. Dini tüm dualar, Kurmanci lehçesiyle yapılıyor.

Yezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok il sınırlarında yaşıyorlar. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Son dönemde Irak'taki Yezidilerin bir kısmı, çeşitli saldırılar nedeniyle Avrupa ülkelerine göç etti. 
Editör: TE Bilisim