Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'da 1999'dan bu yana devlet başkanlığı yapan Hugo Rafael Chavez Frias, 59 yaşında hayatını kaybetti.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından, Devlet Başkanı Yardımcısı Nicolas Maduro, geçici devlet başkanı oldu.

Venezuela Dışişleri Bakanı Elias Jaua, Maduro'nun Chavez'in boşluğunu dolduracağını belirterek, 30 gün içinde devlet başkanlığı seçiminin yapılacağını belirtti.

Jaua, Telesur televizyonuna yaptığı açıklamada, bu kararların, Chavez'in daha önce verdiği talimatlar doğrultusunda alındığını vurguladı.

CHAVEZ’İN ÖZGEÇMİŞİ

Chavez, 28 Temmuz 1954'te Venezuela'nın Barinas bölgesindeki Sabaneta'da dünyaya geldi. Öğretmen anne ve babanın 6 erkek çocuğundan biri olan Chavez, 16 yaşında okumaya hak kazandığı askeri akademide asi bir öğrenci olarak nam saldı ve buradan 1975 yılında mezun oldu.

Genç Chavez, 1976'da orduya katıldı ve yarbaylığa kadar yükseldi. 1980'lerin başında, gizli bir yapılanma olarak bilinen Bolivarcı Devrimci Hareket'i kurdu.

Şubat 1992'de dönemin Devlet Başkanı Carlos Andres Perez'in ekonomi politikalarına karşı büyüyen öfkeyi de arkasına alarak başarısız bir darbe girişimine öncülük eden Chavez, cezaevinde 2 yıl geçirdikten sonra afla salıverildi ve Beşinci Cumhuriyet Hareketi partisini kurdu.

DEVLET BAŞKANI CHAVEZ

Ülke sorunlarına farklı çözüm önerileriyle aktif politikaya hızlı bir giriş yapan Chavez, 1998'deki devlet başkanı seçimini yüzde 56 oy oranıyla kazandı ve Şubat 1999'da görevi devraldı.

Hazırlanan yeni yasa uyarınca seçim 2000'de yinelendi ve Chavez zaferini tescilledi.

Yeni yönetimin  ''radikal'' politikalarının halkın belli bir kesiminde yarattığı hoşnutsuzluk, 2002'de Chavez yönetimine karşı planlanan başarısız bir darbe girişimine ortam hazırladı. Askerler tarafından alıkonulan Chavez 2 gün sonra görevine döndü.

Kamulaştırılan petrol şirketlerinin fonları sayesinde sosyal programlara ağırlık veren Chavez, 2004'te devlet başkanlığına uygun olmadığını öne süren muhalefetin çağrısıyla yapılan referandumdan zaferle çıktı.
Chavez, Aralık 2006'da yüzde 63 oy oranıyla üçüncü kez devlet başkanı seçildi ve Şubat 2009'da seçilmişlerin görev süresine getirilen kısıtlamanın kaldırılmasına ilişkin referandumdan evet sonucu çıktı.

KANSERLE MÜCADELE

Haziran 2011'de kanser tedavisi gördüğünü açıklayan ve Şubat 2012'de Küba'da geçirdiği ameliyatın ardından hastalığını yendiğini açıklayan Chavez, Ekim 2012'de düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 54'ünü alarak muhalefet lideri Henrique Capriles'i geride bıraktı.

Dördüncü kez Devlet Başkanı seçilen Chavez, 8 Aralık'ta hastalığın nüksettiğini ve yeni bir ameliyata ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Kendisine bir şey olması durumunda, yerine Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'nun geçmesini isteyen Chavez, 11 Aralık 2012'de Küba'da bir kez daha ameliyat oldu ve 18 Şubat 2013'te Venezuela'ya döndü.

''ALO BAŞKAN''

Latin Amerika'nın en göz önünde ve muhalif liderlerinden biri olarak bilinen Hugo Chavez, daha adil, barışçı, eşit ve özgür bir dünyanın ancak sosyalizmle mümkün olacağını savundu ve ABD karşıtlığını her fırsatta dile getirdi.

2007'den bu yana Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) liderliğini yapan Chavez, yoksulları görmezden geldikleri gerekçesiyle kilise liderleriyle de çatıştı.

Ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanaklarıyla yoksul halkın sevgisini kazanan Hugo Chavez, her hafta yayınlanan ''Alo Başkan'' adlı televizyon programıyla siyasete ve hayata dair görüşlerini halkla paylaşıyordu.

7 GÜNLÜK ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ölümünün ardından 7 günlük ulusal yas ilan edildi.

Venezuela Dışişleri Bakanı Elias Jaua, ülkede 7 günlük yas ilan edildiğini, Chavez'in cenazesinin başkent Caracas'taki Askeri Akademi'nin salonunda bulundurulacağını belirtti.

Cuma günü yapılması planlanan cenaze törenlerine çok sayıda devlet başkanının katılmasının beklendiğini ifade eden Jaua, Chavez'in nereye defnedileceği konusunda bilgi vermedi.

Editör: TE Bilisim