Rusya'da son iki yıldır devam eden Vladimir Putin karşıtı protestolara gençler öncülük ediyor. Eylemler için istedikleri katılımı sağlayamayan göstericiler giderek kan kaybediyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen muhalifler çarşamba günü yeniden sokaklara dökülerek Putin'e güçlü bir mesaj vermeye çalışacak.

Rusya'da 4 Ekim 2011'de Putin'in partisi Birleşik Rusya'nın yüzde 64 oranında oy aldığı genel seçim sonuçlarına itiraz eden muhalifler, "temiz seçim" sloganıyla sokaklara dökülerek, toplumun farklı kesimlerinden vatandaşların da katılımıyla ses getiren kitlesel gösteriler yapmışlardı. Seçimin hemen ertesi günü yapılan gösteri, dünyanın farklı kentlerindeki muhaliflerin de katılımıyla büyük bir eyleme dönüşmüştü. Hatta gelişmeler dünya basınında "Rus Baharı mı?" başlığıyla yankılanmıştı. Ekim ayının 6, 10 ve 24'ün deki üç büyük gösteri de muhaliflerin çok daha organize hareket ettiği eylemler olarak dikkati çekmişti.

Ancak "Milyonların Yürüşü" adı verilen gösterileri sürekli hale getirmek isteyen muhaliflerin bu hesabı çarşıya uymadı. Ayda bir yapılması planlanan eylem önce iki, sonra üç aylık periyoda döndü. Başlangıçta çok ses getiren gösterilere gerek halkın gerek medyanın ilgisi giderek azaldı. Eyleme öncülük eden sivil toplum kuruluşları şimdi, azalan ilgiyi artırma çabasında.

PROTESTOLARIN LOMOTOTİFİ GENÇLER

Son iki yıldır süren gösterilerde genç muhalifler ön plana çıkıyor.

Bunların arasında özellikle, 36 yaşındaki blog yazarı ve aktivist hukukçu Alelsey Navalniy, "Sol Cephe" lideri Sergey Udaltsov, genç politikacı İlya Yaşin ve televizyon yıldızı ve eski Petersburg Valisi Anatoliy Sobçak'ın kızı Kseniya Sobçak tanınmış isimler.

Çalışmalarını sosyal medya üzerinden yürüten ve protestoları daha sistemli hale getirmeye çalışan Navalniy, Udaltsov ve Yaşin'in en önemli ortak noktası, daha önce ülke siyasetinde isimleri geçmeyen ve gösterilerin ardından birden bire halk hareketi lideri olarak ortaya çıkan kimseler olmaları.

Bu arada, Rüşvetle Mücadele Fonu'nun başkanlığını da yürüten Navalniy, 8 Eylül'de yapılacak Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde aday adayı olduğunu açıkladı. Navalniy, başvuru süresinin sonuna kadar adaylık için gereken şartları yerine getirirse seçimlere katılabilecek.

Kendine ait internet sitesinde, "İyi ve tarafsızlık arasında son savaş" sloganını kullanan Navalniy, Rusya'da rüşvet ve yolsuzluğa karşı mücadelesiyle biliniyor. "Jivoy Jurnal" adlı blog sitesinde de muhalif yazılarıyla binlerce kişiye ulaşan Navalniy, şu an, Rusya'da devlet yetkililerinin bir buçuk milyon rubleden pahalı makam arabası almaması için kampanya yürütüyor.

GELENEKSEL MUHALİFLER

Putin karşıtı gösterilerde STK'lar ve gençlerin yanı sıra, aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin Liberal Demokrat Parti'si ile Gennadiy Zyuganov'un Kominist Parti'si de boy gösteriyor. Son gösterilerde, muhalif gruplar arasında küçük çaplı kavgalar çıkması, protestoların etkisinin azalmasına ve eylemcilerin kısa sürede dağılnmasına yol açmıştı.

Jirinovskiy ve Zyuganov'dan sonra Putin'e karşı en etkili muhalifler arasında gösterilen Mihael Prohorov, Rusya'nın en zengin kişilerinden biri.

Prohorov, seçim kampanyası için milyonlarca ruble harcasa da oyların sadece yüzde sekizini alarak üçüncü olmuştu. ABD'deki NBA takımlarından New Jersy Nets'in sahibi olan Rus milyarder, sokak gösterilerine doğrudan destek vermedi ve bazı çevrelerce muhaliflerin oylarını bölmekle suçlandı. Moskova belediye başkanlığı seçimlerine aday olacağı yönünde haberler çıkan Prohorov'un bu yönünde karar alması halinde yurt dışındaki off-shore banka hesaplarını kapatması gerekecek.

"BOLOTNAYA MAHKUMLARINA ÖZGÜRLÜK" İÇİN YÜRÜYECEKLER

"12 Haziran Rusya Günü"nde Moskova'da düzenlenecek gösterilerin ana sloganı "Bolotnaya mahkumlarına özgürlük" olacak. Muhalif gruplar sokaklara, 6 Mayıs 2012'de Bolotnaya Meydanı'nda düzenlenen protestoda gözaltına alınarak tutuklanan ve hala serbest bırakılmayan arkadaşları için inecek. Bolotnaya olaylarında, farklı kesimlerin katılımıyla Rus lider protesto edilmiş, aralarında polisin de bulunduğu 80 kişinin yaralanmış, yüzlerce gösterici gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlardan Maksim Luzyanin için 4,5 yıl, mitingin organizatörlerinden "Sol Cephe"nin temsilcilerinden Konstantin Lebedev de 2,5 yıl hapse mahkum edilmişti. Halen 12 kişinin yargılandığı davada sanıklar "toplu huzursuzluğa neden olmak" ve "güvenlik güçlerine karşı güç kullanmak"la suçlanıyor.

Editör: TE Bilisim