ABD, İngiltere ve Fransa'dan peş peşe gelen ve sertlik dozu giderek artan açıklamalar, Suriye'de geçtiğimiz hafta düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıya Batı'nın askeri müdahaleyle yanıt vereceğini gösterirken, Suriye lideri Beşar Esad ve uluslararası kamuoyundaki en güçlü destekçisi Rusya'dan çok sert mesajlar geldi.

Esad bir Rus gazetesine yaptığı açıklamada kimyasal silah saldırısının arkasında kendisinin olduğu iddialarının "sağduyuya hakaret" olarak nitelendirdi, "Bir ülkenin kendi silahlı kuvvetlerinin bulunduğu bir bölgede kimyasal silah kullanması gülünçtür" diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Esad, Rusya'da yayın yapan İzvestia gazetesinde bugün yer alan röportajında kimyasal silah saldırısının arkasında kendi askerlerinin olduğu iddialarının "sağduyuya hakaret" olduğunu belirterek, "Bir ülkenin kendi silahlı kuvvetlerinin bulunduğu bir bölgede kimyasal silah kullanması gülünçtür" diye konuştu.

Esad, "Batılı liderler diğer ülkelerin işlerine burunlarını sokmayı bırakmalı. Eğer birilerinin Suriye'yi Batı'nın kuklasına dönüştürmek gibi bir hayali varsa başarılı olamayacaklar" dedi.

Kimyasal silah iddialarının tamamen siyasi olduğuna ve Suriye ordusunun "teröristler" karşısında ilerleme sağlamasının ardından geldiğine dikkat çeken Esad, "ABD yönetiminin suçlamaları kibirli ve kendi kamuoyuna açıkça saygı göstermeyen bir tavır sergilemektedir" dedi.

'ABD SALDIRIRSA BAŞARISIZ OLACAK'


Yüzlerce sivilin ölmesine neden olan ve kimyasal silahlarla düzenlendiği iddia edilen saldırı, Esad rejimine karşı askeri operasyon seçeneğini gündeme getirdi. Esad, bugün bir açıklama yaparak kimyasal silah iddialarının ‘politik amaçlı olduğunu’ söyledi ve ABD’yi askeri operasyon konusunda uyardı.

Rusya’nın Izvestia gazetesine konuşan Esad, kendisine Suriye’ye operasyon düzenlenmesi veya işgal edilmesi olasılıkları sorulduğunda, “Eğer ABD askeri operasyon düzenlerse, Vietnam’dan bugüne kadar başlattığı tüm savaşlarda olduğu gibi onu başarısızlık bekliyor” dedi.

RUSYA ABD'Yİ UYARDI

Aynı saatlerde Rusya'dan yapılan açıklamada da ABD'nin Suriye'de askeri operasyon düzenlemesi halinde "aşırı tehlikeli sonuçlar"la karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıldığı belirtildi.

Açıklamaya göre, dün ABD'li mevkidaşı John Kerry'i telefonla arayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'den gelen ve Suriye'ye müdahaleye hazır olunduğuna işaret eden resmi açıklamaların kendilerini "derinden kaygılandırdığı"nı belirtti.

Açıklamada, "Sergey Lavrov yeni bir olası askeri müdahalenin Ortadoğu'nun tamamı ve Kuzey Afrika bölgesi için aşırı tehlikeli sonuçlar yaratacağına dikkat çekti" denildi.

'MASADA OLMAYAN TEK SEÇENEK HİÇBİR ŞEY YAPMAMAK'

Fransa hükümeti, Suriye'ye askeri müdahale konusunda henüz bir karar almadıklarını belirti ancak tüm seçeneklerin masada olduğunu hatırlattı.

Europe 1 radyosuna açıklama yapan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Orantılı bir tepki olmalı. Buna da önümüzdeki günlerde karar verilecek. Tüm seçenekler değerlendiriliyor. Masada olmayan tek seçenek hiçbir şey yapmamak." şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim