İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı olmadan Suriye'ye askeri müdahalenin uygulanabilir olmadığını söyledi.

Bir radyo programına katılan ve burada uluslararası gündemi meşgul eden Suriye konusuna değinen İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, "BMGK şemsiyesi dışında Suriye'ye askeri müdahale uygulanabilir değil" derken, Rusya ve İran'ın tepkisinin hesap edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Dünyada, uluslararası bir drama yol açmaktan kaçınmalıyız" ifadesini kullanan Bonino, ilk seçenekte sınırlı düşünülecek bir müdahalenin daha sonradan sınırsıza dönüşme riskinin olduğunu dile getirdi. Emma Bonino, "Herhangi bir girişimde bulunmadan önce binlerce kez düşünülmesi lazım. Sonuçları dramatik olabilir" diye konuştu.

"Kimyasal silahlı saldırının yapıldığının gayet anlaşıldığına" dikkati çeken Bonino, askeri müdahaleden kaçınmak için, Beşşar Esed'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi için uluslararası boyutta bir kampanya başlatılmasının bir alternatif olabileceğini kaydetti.

Bu konu kapsamında hem ABD'li hem İranlı hem de Rus mevkidaşlarıyla konuştuğunu anımsatan İtalyan bakan Bonino, bu akşam da Başbakan Enrico Letta ve Savunma Bakanı Mario Mauro ile biraraya geleceği bilgisini verdi.

Editör: TE Bilisim