Afganistan'da son 24 saatte Taliban'a karşı düzenlenen operasyonlarda 74 örgüt üyesi öldürüldü, 23'ü yaralandı.

Afganistan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, operasyonların Kunar, Kunduz, Zabul, Paktiya, Maydan Vardak, Paktika, Herat ve Helmand kentlerinde düzenlendiği, 3 Taliban militanının da yakalandığı belirtildi.

Açıklamada, operasyonlarda çok sayıda silah ve patlayıcının da ele geçirildiği kaydedildi.

İSRAİL HAPİSHANELERİNDE AÇLIK GREVİNDEKİ 13 TUTUKLU, MİDE KANAMASI GEÇİRDİ

İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklulardan bir çoğunun sağlık durumlarının kötüleştiği bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, açlık grevindeki tuttuklulardan 13'ünün mide kanaması geçirdiği belirtildi.

Tutuklulardan 2'sine tıbbi müdahalede bulunulduğu aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Hapishanelerin yönetimi açlık grevini sonlandırmaları şartıyla diğer 11 tutukluya da müdahale uygulayacağını açıkladı. Şuurunu yitiren 2 tutuklu yoğun bakımda. Çok sayıda şeker ve çeşitli hastalıkları olan mahkumlar baygınlık geçiriyor. Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanmak zorundaki 11 tutuklunun da durumu kötüleşti."

Cemiyetin Hukuk Birimi Direktörü avukat Cevad Bulis de açlık grevindeki tutuklularla ilgili İsrail hapishanelerindeki bazı yetkililerle yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kaldığı kaydetti.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için"tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan bu süreyi 5 seneye kadar uzatabiliyor.

İsrail hapishanelerindeki 200 Filistinli, söz konusu uygulamayı protesto için 24 Nisan'dan bu yana açlık grevi yapıyor.

SURİYE'DE IŞİD HARTA PETROL SAHASINI ELE GEÇİRDİ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütüne bağlı güçlerin Deyru'z Zor'da muhaliflerin elinde olan Harta petrol sahasının kontrolünü sağladığı bildirildi.

Muhalif MASAR ajansının haberine göre, IŞİD'in, Deyru'z Zor'un kuzeybatı kesimlerinde yer alan ve muhalif Mücahidin Tugayı'nın elindeki Harta petrol sahasının bölgede yaşanan yoğun çatışmalardan sonra denetimini sağladığı kaydedildi.

Çatışmalarda isabet alan bir boru hattında yangın çıktığı belirtilen haberde, kentin kuzeyinde terör örgütü IŞİD ile silahlı muhalifler arasında iki günden bu yana şiddetli çatışmaların yaşandığı vurgulandı.

Bu arada Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Deyru'z Zor'un elektrik ve suyunun kesildiği ifade edilerek, kesintilerin sebebiyle ilgili bilgi verilmedi.

ETA ÜYESİ OLDUĞU ŞÜPHESİYLE YAKALAMA EMRİ BULUNAN ZUBİZARRETA GÖZALTINA ALINDI

İspanyol polisinin, 30 yıl önce ülkeden kaçan ve ETA üyesi olduğu şüphesiyle hakkında yakalama emri çıkartılan Maria Jesus Elorza Zubizarreta'yı gözaltına aldığı bildirildi.

İspanyol yetkililer, 2006'da Fransız yargı makamlarının hakkında yakalama emri çıkarttığı Maria Jesus Elorza Zubizarreta'nın Venezuela'dan dönüşünde Madrid'de havaalanında gözaltına alındığını duyurdu.

Zubizarreta'nın, 1984 yılında Fransa'ya kaçmadan önce İspanya'da güvenlik güçlerine yönelik saldırılardan sorumlu tutulan bir ETA birimine üye olduğu ve bomba yapımında görev aldığı sanılıyor.

MISIR'DA SİSİ GÖREVİNE RESMEN BAŞLADI

Mısır'da cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi, düzenlenen törenle görevi Adli Mansur'dan devraldı.

Anayasa Mahkemesi'nde yapılan yemin töreninin ardından Sisi ve Mansur, devir-teslim töreni için cumhurbaşkanlığı sarayına geçti. Sisi, burada aralarında Ürdün Kralı Abdullah, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman bin Abdulaziz'in aralarında bulunduğu yabancı konukları karşıladı.

Daha sonra düzenlenen törende konuşan Sisi, "Mısır bugün tarihi bir ana tanıklık ediyor. İlk kez görev süresi dolan bir cumhurbaşkanı el sıkışarak, görevini seçilmiş bir cumhurbaşkanına devrediyor" dedi.

Mısır'ı temsil edecek olmanın büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirdiğini ifade eden Sisi, "Mısır gibi değerli ve özel bir ülkeden mesul olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Cumhurbaşkanı olarak seçilmem, özellikle samimi bir şekilde Mısır'a yardımcı olanlar başta olmak üzere, tüm dünya için yeni bir tarihin başlangıcı olacak" ifadelerini kullandı.

Sisi, "Terörle mücadeleye" devam edeceklerini dile getirerek, "Mısır halkı yaşadığı iki devrimin de meyvesini elde ederken büyük sıkıntılar çekti" diye konuxtu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın çağrıda bulunduğu "Mısır'ın Dostları Konferansı"na değinen ve buna katılım talebinde bulunan Sisi, konuşmasını Mısır'a destek olan ülkelere teşekkür ederek tamamladı.

Görevi devreden Mansur ise Mısır'a yardım eden tüm ülkelerin bundan sonra da buna devam etmesini temenni ederek, "Mısır, zor günde yanında olan dostlarını unutmayacak" diye konuştu.

Devir-teslim törenine Bahreyn, Ürdün, Filistin, Kuveyt, Somali ve Suudi Arabistanlı liderlerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Irak, Komor Adaları, Sudan, Güney Sudan, Lübnan, Cezayir, Libya, Moritanya, Tunus, Fas ve Cibuti gibi ülkelerden temsilciler katıldı.

ABDULFETTAH ES-SİSİ KİMDİR?

Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleştirilen darbenin "mimarı" olarak kabul edilen Abdulfettah es-Sisi, 19 Kasım 1954 doğdu. Cumhurbaşkanlığı görevine gelen "Mareşal" unvanlı ilk asker olan Sisi, 1977'de Mısır Harp Okulu'ndan mezun oldu.

Orduda çeşitli görevlerde bulunan Sisi, askeri istihbarat başkanıyken, daha sonra darbeyle görevinden uzaklaştırdığı seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2012'de Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Ordunun yönetime müdahalesinin ardından görevine devam eden Sisi, geçici Cumhurbaşkanı tarafından 27 Ocak 2014'te "Mareşal" rütbesine yükseltildi. Sisi, Mart ayında savunma bakanlığından istifa ederek, cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Mayıs ayı sonunda yapılan seçimde, Sisi'nin geçerli oyların yüzde 96,91'ini alarak cumhurbaşkanı seçildiğini açıklamıştı. 
Editör: TE Bilisim