KKTC ve Güney Kıbrıs’ın 2004-2012 yılları arasındaki ekonomik verilerinin karşılaştırıldığı ve bir grup ekonomistin görüşlerinin yer aldığı bir çalışma, Rum basınında geniş yer buldu.

Politis gazetesi “Çözüm Ekonomiyi Uçuracak” başlığı altında yayınladığı haberinde, KKTC ile Güney Kıbrıs’ın 2004-2012 yılları arasındaki ekonomik verilerinin karşılaştırıldığı ve Kıbrıs sorununun çözümünün adanın her iki tarafına da etkilerinin yorumlandığı bir çalışmaya üç tam sayfada, geniş yer verdi.

Gazete, haberinin ilk kısmında, KKTC ile Güney Kıbrıs’ta 2004 -2012 yılları arasında kişi başına düşen milli gelire ilişkin verilere yer vererek, KKTC’nin söz konusu yıllar içerisinde kişi başına düşen gelirinin artış gösterdiğini ve Güney Kıbrıs’taki milli gelirle farkın azaldığını yazdı.

Habere göre, KKTC’de 2004 yılında kişi başına düşen milli gelir yıllık 8 bin 95 ABD dolarıyken, Güney Kıbrıs’ta bu rakam 21 bin 381 dolar olarak kaydedildi.

KKTC’deki milli gelirin 2012 yılında 14 bin 821, Güney Kıbrıs’ta ise 26 bin 70 Dolar olarak gerçekleştiği vurgulanan haberde, KKTC’deki milli gelirin artmasındaki en büyük etkenlerden birinin sınır kapılarının karşılıklı geçişlere açılması olduğu iddia edildi.

Gazete, Rum ekonomist Simeon Matsis’in KKTC ve Güney Kıbrıs ekonomik verilerine ilişkin ayrıntılı yorumlarına da yer verdiği haberinde, söz konusu verileri inceleyen ekonomistlerin ortak görüşünün, Kıbrıs sorununa bulunacak doğru bir çözümün her iki tarafın da ekonomisini “uçuracağı” yönünde olduğunu öne sürdü.

Gazete ayrıca, Dünya Bankası’nın AB Komisyonu adına KKTC ekonomisine ilişkin düzenli raporlar hazırlandığını belirterek bu raporlara ilişkin Rum ekonomistler tarafından yapılan yorumlara da haberine geniş yer verdi.

AVKSENDİU: “RAPOR SUNMAYA NEREDEYSE HAZIRIZ”

Öte yandan gazete, Rum Ekonomi ve Teknik Konular Komitesi Başkanı Avksenis Avksendiu’nun, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında ekonominin nasıl işleyeceğine dair bir raporu Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’e sunmaya neredeyse hazır olduklarını açıkladığını yazdı.

Habere göre Avksendiu gazeteye yaptığı açıklamada, birleşik bir Kıbrıs’ta ekonominin nasıl işleyeceğine dair çalışma yaptıklarını ve raporun nihai şekli için Dünya Bankası’nın KKTC ekonomisine dair son raporunu da yayınlamasını beklediklerini belirtirken gizlilik ilkesi sebebiyle ayrıntı vermekten kaçındı.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi, Genel Sekreter Tamer Müftizade ve İŞAD üyesi Necdet Ergün’ün konuya ilişkin açıklamalarına da yer verdi.

Şadi, Müftizade ve Ergün açıklamalarında Kıbrıs sorununun çözümünün her iki tarafın ekonomisine yapacağı katkıdan söz ederek iki taraf arasındaki karşılıklı ticaretin de arttırılması gerektiğini belirttiler.