Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ikinci gündem dışı konuşmayı CTP-BG Milletvekili Ömer Kalyoncu, hükümet icraatları konusunda yaptı.

Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın bu yıla yönelik uygulanmasının mümkün olmadığını belirten Kalyoncu, bunun uygulanmaya kalkılması halinde olay çıkacağını savundu.

Belediyeler Birliği’nin bu tasarıyla ilgili onayı bulunmadığını ve buna karşı olduklarını da ileri süren Kalyoncu, konunun enine boyuna tartışılması gerektiğini söyledi.

Kalyoncu, Bu tasarı ile Lefkoşa Türk Belediyesi’nin gözden çıkarıldığının kanıtı olduğunu iddia etti.

Hayat Pahalılığı (HP) verildikten sonra hep mazot benzin zammı yapıldığına dikkat çeken Kalyoncu, sürekli benzin ve mazota zam yapılmasının fiyat istikrar fonununda öngörülen artışı tamamlamaya yönelik olduğunu savundu.

Karpaz’daki çevre tartışmasına değinen Kalyoncu, örgütlerin sınırlarını tam belirtmediğini ve karmaşanın ondan çıktığını söyledi.

Çevreci birinin “ben araba kullanmaktan vazgeçiyorum” demedikçe yol genişletmesine karşı çıkmasını anlamadığını kaydeden Kalyoncu, herkesin neye ve nasıl karşı çıktığını doğru tarif etmesi gerektiğini ifade etti.

Meclis toplanmasında nisap sağlanamamasını eleştiren Kalyoncu, kendi iktidarlarında bunun yaşanmadığını savundu.

DENKTAŞ

Usul hakkında söz alan DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, muhalefet milletvekillerinden gündem dışı konularını belirlerken hangi bakanı ilgilendirdiğini de yazmalarını böylece cevap verecek bakanın da salonda bulunmasının sağlanacağını söyledi. Denktaş, iktidar milletvekillerinin salonda bulunmamasını eleştirdi.

EKENOĞLU

CTP-BG Milletvekili Fatma Ekenoğlu da Kadına Yönelik Şiddet ve Kadın Cinayetleri konusunda konuştu.

Ülkede olan kadın cinayetlerine değinen Ekenoğlu, son olayda emniyet güçlerine ihbar olmasına rağmen kadının ve ailesinin korunması gerekirken yapılmadığını savundu.

2 yılda 4 kadın cinayeti yaşandığına işaret eden Ekenoğlu, ülkede çalıştığı iş yerinde tacizlerin de bulunduğunu belirtti ve olayların medyada ele alınma şeklini eleştirdi.

Ekenoğlu, Bir ayda 335 kişi istihdam edilirken, Girne Akçiçek Hastanesi’nde açılan servisin hemşire eksikliği nedeniyle kapandığına dikkat çekti.

Kadınla ilgili birimi en iyi nasıl çalıştırabilineceği konusunda geniş çaplı bir araştırma yapıldığını, bunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raflarında bulunduğunu belirten Ekenoğlu, cinsiyet eşitliğini içeren yasayı kendi meclis başkanlığı döneminde geçirememenin içinde ukde olduğunu kaydederek, bu konudaki mekanizmanın eksik olduğunu söyledi.

Kadınları koruma ve cinsiyet eşitliği için bakanlıklar, yerel yönetimler gibi kurumlarda birimler kurulması ve bilgi paylaşımının olacağı bir mekanizma kurulması gerektiğini anlatan Ekenoğlu, eğitimin önemine dikkat çekti.

Son olayla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın, emniyetin ne yaptığını soran Ekenoğlu, Toplumsal Cinsiyet eşitliği mekanzimasının Kadın Dairesi tarafından kurulup koordinasyonu sağlamasını, yasal boyutunun kurulmasını istedi.

Ekenoğlu, sivil toplumu da konuyu gündemde tutmak konusunda göreve çağırdı.

ALBAYRAK

CTP-BG Milletvekili Arif Albayrak da, Toplumun Bilmeye Çalışmak ve Çevresel Yönetsel Beceriksizlik Tanımlaması konusunda gündem dışı konuşma yaptı.

Basında yer alan Ajans Press’in bir anketinin yer aldığına dikkat çeken Albayrak, gençlere seçecekleri meslekler sorulduğunda diğer meslekler arasında “delege” şıkkının da en çok tıklananlar arasında yer aldığını söyledi.

Karpaz’daki tartışmalara değinen Albayrak, belediye başkanı ve muhtarın Karpaz’ın eğitim ve sağlık açısından zayıf bırakıldığı yönünde açıklamaları olduğunu belirtti.

Özel Çevre Koruma Bölgesi, Orman Alanı ve Milli Park olan bölgenin, yatırımları yönetim planı hazırlanmaması nedeniyle 5 Milyon Euroluk yardımı kullanamadığını anlatan Albayrak, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı’nın Karpaz’da katliama izin vermeyeceği açıklamasına işaret etti.

Albayrak, Karpaz’da yıkılan şapeli inşa etmek için çıkılan ihaleyi kazananlara, “otelden içeri girme izni bile verilmediğini” savundu.

KKTC’de 6 bölgenin koruma bölgesi ilan edildiğine kaydeden Albayrak, Karpaz’daki Milli Park’ta KKTC’ye özgü bitkilerin yarısı, koruma altına alınan hayvanlar ile endemik bitkiler bulunduğunu söyledi.

KKTC’de ada martısı ve karabatak bulunduğunu, bunların kıyıdes adalarında bulunduğunu anlatan Albayrak, Karpaz’daki olaylarla ilgili hükümet çözüm istiyorsa Biyologlar Derneği, Çevre Mühendisleri Odası ve Yeşil Barış ile görüşmesi gerektiğini belirtti.

Albayrak, Karpaz’a yatırım yapılması gerektiğini ancak dengeli olması gerektiğini söyledi.

EMİROĞLULARI

TDP Milletvekili Mustafa Emiroğluları da KKTC’deki Siyasi Gelişmeler konusunda söz aldı.

Salonda UBP’den bir bakan ve bir de milletvekili bulunduğuna dikkat çeken Emiroğluları, “Meclisi çalıştırmaya niyetiniz yok” dedi.

Hızlı bir şekilde Ad-hoc komite toplanıp mazbatalar ve faizlerle ilgili çalışmalar yapıldığını ancak bu hafta onunda durduğunu kaydeden Emiroğluları, faizlerle ilgili çalışmaların tamamlanmaması halinde bundan sonra komitelerde yer almayacağını söyledi.

Ne meclisin ne hükümetin çalıştığını savunan Emiroğluları, icraatları takip ettiklerini ve sürekli yalan söylenmekte olduğunu görmekte olduklarını savundu.

KKTC’nin siyasal olarak geleceğe yönelik çok büyük değişiklikler yaşayacağını ileri süren Emiroğluları, TC Başbakanı Erdoğan’a seslenerek” Başbakan bu işi yapamıyor. Çözümsüzlüğe oynuyor” dedi.

Erdoğan ve TC Dışişleri KKTC’de çözümden bahsederken, Başbakan Küçük’ün çözümcü olmadığını iddia eden Emiroğluları, “Başbakan harp çıkarmasın” dedi.

“Medyaya karşı her türlü yalanın Başbakan tarafından söylenmekte” olduğunu iddia eden Emiroğluları, Başbakan Küçük’ü ülkede karmaşa ve kirlilik yaratmakla suçladı.

İstense de istenmese de çözümün yakında olduğunu belirten Emiroğluları, hükümetin ise ülkeyi çözüme hazırlayacağına delege avına çıktığını iddia etti.

Partisini kapatmadan başka bir partiye geçilmesini eleştiren Emiroğluları, Avcı ve Gökmen’in partisini kapatmadan UBP’ye geçtiğini savundu.

Çözümü getirecek partilerin belli olduğunu belirten Emiroğluları, halka seslenerek çözümün yakın olduğunu ancak bunun UBP’siz olması gerektiğini söyledi.

İstihdamların yerleri belli olmadan Başbakanlık tarafından işe alınmasını eleştiren Emiroğluları, Güzelyurt ve İskele’den korku olduğu için mi bu kadar istihdam yapıldığını sordu.

Kurultay meselesini tamamlamalarını ve artık halka gidilmesini isteyen Emiroğluları, hesap verme zamanının yaklaştığını söyledi.

Büyükkonuk Belediye tesisinin 49 yıllığına kiralanmasını da eleştiren Emiroğluları, yasalara uyulmasını istedi.

Emiroğluları, gelecek hafta çevre sorunlarını ele alacağını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Başbakan ile ilgili yaptığı eleştirilere değinerek, Başbakanın hedeflerini ortaya koyduğunu belirtti, “Keşke tüm hedeflere varabilsek KKTC daha iyi yerlere gelebilse” dedi.

Halka çok yakında gidileceğini son tarihin 2014 Nisan olduğunu belirten Çavuşoğlu” Halka gittiğimizde siz de boyunuzun ölçüsünü göreceksiniz” dedi.

Cemal Bulutoğluları’nın hak ettiği cezalar varsa bunları göreceğini belirten Çavuşoğlu, Büyükkonuk Belediye Başkanı’nın seçilmiş olduğunu ve saygılı olunması gerektiğini de söyledi.

Gazimağusa’ya Lefkoşa’dan giden atık su olmadığını da belirten Çavuşoğlu, Gazimağusada atık su varsa oradan kaynaklandığını söyledi.

Genel Kurul daha sonra çalışmalarını tamamladı. Bir sonraki toplantı 7 Şubat Perşembe yapılacak.
Editör: TE Bilisim