Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının 43’üncü yıldönümü ve hareketta şehit düşenler anılıyor.

Muratağa-Sandallar ve Atlılar şehitleri için iki ayrı tören yapıldı.

89 Muratağa- Sandallar şehidine yapılan DNA testi sonrasında, kimlik tespiti gerçekleştirilen 4 şehit de defnedildi.

Şehitler Ayşe Süleyman, Zalihe Süleyman, Dilnevaz Süleyman ve Güldane Mehmet için bu sabah Muratağa’da tören düzenlendi.

Tören Muratağa Camii’nde yer aldı.Cenaze namazının ardından şehitler Muratağa- Sandallar Şehitliği’ne götürülerek defnedildi.

Şehitlikteki törene, Cumhurbaşkanı Musafa Akıncı, Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, bazı bakanlar, milletvekilleri ile siyasi parti temsilcileri ve şehit yakınları katıldı.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan cenaze töreninde bir konuşma yaptı.

Ertan Ersan konuşmasında, 44 yıl önce şehit edilen 4 Kıbrıslı Türk’ün kimlik tespitlerinin yapılarak yeniden defnedildiklerini söyledi.

Ersan, dünya üzerinde ailece definin bugüne kadar olmadığını; bunu ilk kez kendilerinin yaptığını belirtti.

Ersan’nın konuşmasının ardından şehitlerin son örtüsü bayraklar ailelere teslim edildi ve şehitler kabirlerine defnedildi.

Daha sonra Muratağa-Sandallar Şehitliği’ndeki tadilat nedeniyle Muratağa Sandallar Şehitleri Katliam Çukuru Anıtı önünde anıldı.

Törende Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitlerini Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Aşır, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
126 kişinin hunharca katledildiğini anımsatan Aşır, yaşananları unutturmayacaklarını belirtti.

Aşır 20 Temmuz Barış Harekatı gerçekleşmemiş olsaydı tüm Kıbrıs Türkü’nün katledilmiş olacağını söyleyerk Türkiyenin garantörlüğüne vurgu yaptı.

Daha sonra katliamı dünyaya duyuran gazeteci Kurtar Çakın duygularını dile getirdi.Kurtar Çakır’ın ardından Ayşegül Güler Akın 14 Ağustos isimli şiir okudu.

Törende daha sonra Başbakan Hüseyin Özgürgün bir konuşma yaptı.

Konuşmasına Kıbrıs Türkü’nün en acılı anlarından birini yaşadığını söyleyerek başlayan Başbakan Özgürgün, 126 masum Türk’ün katledildiğini ve bunun asla unutulmayacağını vurguladı.

“Bu olay Rum-Yunan ikilisinin ilk katliamı değildir ama Türk askerinin adadadi varlığı ile son katliamı olmuştur” diyen Başbakan Özgürgün, Rum tarafının sıfır asker sıfır garanti söyleminin ENOSİS hayallerini gerçekleştirmeye yönelik olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Muratağa-Sandallar Şehitleri Katliam Çukuru Anıtı önündeki törende konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, kimliklendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek bunun son derece önem taşıdığına vurgu yaptı.

Yapılan katliamı sadece bir millete mal etmenin ve tüm toplumu suçlamanın doğru olmadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Türk tarafında sağcı ve solcu olduğunu ama Rum tarafındaki gibi ELAM benzeri ırkçı siyasi parti bulunmadığına işaret etti.

Geleceği şekillendirmede yaşananların unutulmamasının önemi üzerinde duran Cumhurbaşkanı barışçı bir işbirliğinin gerekliliğine işaret etti.

Buradaki törenin ardından Atlılar Şehitliği’nde de bir tören düzenlendi.
O dönemde adada görev yapan gazeteci Kurtar Çakın’ın çektiği fotoğraflardan oluşan “Kurtar Çakın’ın Objektifinden Katliam Fotoğrafları Açık Hava Sergisi Katliam Anıtı’nın açılışından sonra sergilenmeye başlandı.