1. HABERLER
  2. KIBRIS

ERHÜRMAN: İNSANLAR ARASINDA UÇURUM DERİNLEŞİYOR, “ORTADAKİLER” KAYBOLUYOR

 yayınlandı

6dk, 35sn

Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki işbirliğini güçlendirecek anlaşmalar imzalandı Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arasındaki işbirliğini güçlendirecek anlaşmalar imzalandı
  41

featured

 PAYLAŞ



 

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman Meclis’te yaptığı konuşmada, insanlar arasında ekonomik anlamda uçurumların derinleştiğine dikkat çekti ve “ortadakilerin” giderek kaybolduğunu vurguladı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman Meclis’te, narenciye, sanayi, emlak vergisi ve eğitimle ilgili konuştu.

“Devletin devrede olması gerekiyor”
Güzelyurt’ta uzun süreden beridir narenciyeyle ilgili problem yaşandığını belirten Erhürman, söz konusu probleminin iki açısının olduğunu söyledi. Narenciyede uzun yıllardır biriken problemlerin devam ettiğini kaydeden Erhürman, “Diğer taraftan da hastalık dolayısıyla kısa vadede çözüm üretmemiz gereken bir problem var kaşımızda” dedi. Tufan Erhürman söz konusu meseledeki asıl sorunun, planlama olduğunun altını çizdi. Tarım Bakanı ile temas halinde olduklarının altını çizen Erhürman, Güzelyurt’ta da tüm paydaşlarla temas halinde olduklarını vurguladı. Meselenin “sıkışmış bir noktada” olduğunu belirten Erhürman, ihracat açısından sıkıntılı bir dönemde olunduğunu söyledi. Narenciyede kısa vadede bir hastalığın sorun olduğunu ancak uzun vadede asıl sorunun planlama olduğuna dikkat çeken Erhürman, dönemsel olarak karşımıza çıkan meselelerde, devletin devrede olması gerektiğine işaret etti ve “Ortaya çıkan sorun, üreticinin yarattığı bir sorun değildir” ifadelerini kullandı. Söz konusu sorun çıktığında, üreticinin yanında olmak gerektiğine dikkat çeken Erhürman, “Zarara uğramayacağını bilmesi gerekir üreticinin. Üreticiye net olarak destek bilgisi gitmesi gerekiyor ki karın ağrısından uzaklaştıralım” dedi.

“Üreticiyi üretimde tutmaya devam etmeliyiz”
“Üreticiyi üretimde tutmaya devam etmeye yükümlüyüz” diyen Erhürman, narenciyede de başka alanlarda olduğu gibi plansız iş yapıldığını vurguladı. Planlamanın çok daha önceden yapılması gerektiğine işaret eden Erhürman, “2019’da mandoraya geçmek, destek kapsamından çıkarıldı. Bu çıkarılmış olmasına rağmen, 2020 yılında tekrar dahil edildi. Bunlar öngörü ile ilgilidir. Planlama ve zamanında davranma derken, bundan bahsediyoruz” diye konuştu. “Üretici ile ihracatçı ile temastaysanız, zamanında önlemleri almak durumundasınız. 2019’da önlemler alınmış ama 2020’de vazgeçilmiş” diyen Erhürman bugün elde kalan mandoranın 70 bin ton olduğunu söyledi. Tufan Erhürman, “Üretici ve ihracatçıdan aldığımız bilgi de eğer hastalık meselesi olmasaydı bile, mandorayı ihracat ettiğimiz ülkelerden aldığımız para, arzu ettiğimiz düzeyde olmayacaktı” diye konuştu. Cypruex’in özerkleştirilmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, kısa süreli problemin hastalık olduğunu vurguladı. Her yıl aynı dönem benzer sorunların yaşandığını dile getiren Erhürman, mandora meselesinin ciddi şekilde masaya yatırılması gerektiğine dikkat çekti. Erhrürman, “Bu hastalıkla mücadeleyi Kıbrıslı Rumlar ile vermemiz gerektiği açıktır. Bu konudaki mücadeleyi eşgüdüm şeklinde sürdürmemiz yaşamsaldır. Zaman kaybetmeden gerekli girişimlerin yapılması gerekir” dedi.

“Yapılan işlerin hepsi yanlış”
“Turizm Bakanlığına bağlı Koop-Süt’te zam 10’dan 5 TL’ye indirildi” ibarelerini anımsatan Erhürman, Koop-Süt’ün bir kooperatif olduğunu vurguladı. Tufan Erhürman, “Hangi kooperatif bir bakanlığa bağlı olabilir ki?” diye sordu. Saçmalığın dibine vurulduğuna işaret eden Erhürman, “Nasıl oldu da Koop-Süt hesap yaptı, nasıl oldu da 10 TL’den 5 TL’ye düştü zam?” diye sordu. Sütün, denetimli mal kapsamına alınabileceğini ifade eden Erhürman, yapılan işlerin hepsinin yanlış olduğuna vurgu yaptı.

“Emlak vergisi metrekare üzerinden hesaplanmaya devam ediliyor”
Belediyelerin emlak vergisi meselesiyle ilgili de konuşan Erhürman, pek çok vergide artış olmasına rağmen, bu konunun “hükümet” tarafından gündeme gelmediğini vurguladı. CTP olarak yaptıkları önerilerin ne olduğuna dikkat çeken Erhürman, “Ekonominin bu kadar sıkıntılı olduğu dönemde bir kişinin kendine kadar yetecek emlağı olması durumunda, emlak vergisinin artırılması sıkıntılıdır. Pek çok kişinin üzerinde birçok emlak duruyor. Ama biz emlak vergisini metrekare üzerinden hesaplamaya devam ediyoruz” diye konuştu. Belediyelerin gelirlerinin artırılmasının önemine işaret eden Erhürman, “Lüks ya da ihtiyacından fazla emlağa sahip olanlarda, değişiklik yapmak durumundasınız. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi denilenin yansımasıdır bu” dedi. İnsanlar arasında uçurumların derinleştiğine dikkat çeken Erhürman, “ortadakilerin” giderek kaybolduğunu söyledi. Belediyelerin trafik cezalarından alacaklarının olduğuna da vurgu yapan Erhürman, “Bir belediye aralık ayına kadar alacaklarını almış, diğer belediye en son mart ayında almış. Belediyelerin gelirlerinin ödenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi