Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptali ile ilgili karar tüm Kıbrıslı Türklere ilişkin bir karar değil ki!

Bu karar Kıbrıs Cumhuriyeti’nin,egemenliğine ve bütünlüğüne zarar verme ihtimali olduğuna karar verdiği yurttaşları için aldığı bir karardır.

Ya seyahat özgürlüğünün geçici olarak engellenmesi ya da yurttaşlığının iptali gibi kararlar bu gibi durumlarda dünyanın belki de her ülkesinde mevcuttur!

Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nde de olduğu gibi…

Bir süre önce eski Cumhurbaşkanı Akıncı’yla çalışmış bürokratların isimlerinin anıldığı meseleyi hatırlıyorsunuzdur…

Ve bu türden uygulamalar bizim de anayasa ve yasalarımız ile mümkündür.

***

Kıbrıs Cumhuriyeti sıraladığı gerekçeler ile belli kişilere yönelik hukuki bir süreç başlatmıştır. Çünkü bu kişiler Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı oldukları halde başka bir devlet kurma, başka bir devleti yönetme, başka kararlar alarak yasal olmayan, hukuki olmayan yollardan uygulama kararları almış ve uygulamaya koymuşlardır…

Bunu ben söylemiyorum. Onlar söylüyorlar.

Durdukları yerden de uluslararası camiada mevcut pozisyonda haklı görünme olasılıkları çok yüksektir.

Çünkü Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından bakıldığında, bu bir tür “vatan hainliği”dir!

***

Sorun hep aynıdır. Her defasında KKTC’nin uluslararası arenada tanınmıyor oluşu, BM kararları ve AB kararları neticesinde varılan bu nokta her şeyden daha gerçek değil midir?

Pasaportları ile ilgili karar alınan kimselerin bu yurttaşlıktan çıkmak için bazı adımlar atmaları beklenecek ya da yurttaşlıkları ile ilgili haklarının sürdürülebilmesi için gerekli yasal süreci Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerinde başlatmaları ve hak aramaları gerekecektir.

Karar vermelidirler.

AİHM’e gitme olasılıkları şu an için sıfırdır çünkü alacakları yanıt iç hukuk yolunu tüketmeden gelmemeleri gerektiği olacak.

Halen Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşı olduklarından, içinde bulundukları kısır döngü apaçık ortadadır.

***

Aslolan şudur ki Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası arenada daimi olarak uygulamakta olduğu politikasında hiçbir değişiklik yapmadan son derece tutarlı bir şekilde işlem yapıyor.

Ayrıca;

Tüm bu olanlar bizleri acı gerçekle yeniden yüzleştiriyor.

İstesek de istemesek de şu anda uluslararası bağlamda hepimiz, daha doğrusu önemli bir kısmımız uluslararası kurallara göre Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlarıyız.

1974 sonrası doğan kişiler bunu bizzat talep etmiş olabilirler ve öncekiler doğal olarak zaten kimlik belgelerine sahiptirler.

***

O halde şu anda mahkemece iptal kararında adı bulunan KKTC yurttaşlarının hangi adım atacakları merak konusudur!

Onları desteklemek, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni protesto etmek maksadı ile kendi pasaportlarını iade edeceklerini ilan etmiş olanlarımız ise bize devamında ne yaptıklarını açıklamalıdırlar.

Çünkü bunu sadece laf ola mı söylediler, yoksa gerçekten bunu yapacaklar mı diye merakta kalmış olduk!

Açıkladıkları saatten itibaren konuya bizi de dahil ederek merak uyandırmışlardır.

Bir de özel merakım var doğrusunu isterseniz:

İptal kararında adı olanlar geri dönüş için talepkar olacaklar mı, iptali için kendi rızası ile başvuracağını açıklayanlar bunu devam ettirecek mi?

Sonuçta ne olacak?

***

Haydi bakalım…

Film galiba şimdi başlıyor!

DR. Çiğdem DÜRÜST