İtfaiye Müdürlüğü yangın belirtisi görüldüğünde hemen 199 İtfaiye, 155 Polis İmdat veya 177 Orman Yangını acil telefon hatlarından durumun ilgililere bildirilmesini istedi.
Polis Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, KKTC’de Orman Arazi ve Bina yangınlarının başlıca sebeplerinin elektrik hatlarının birbirine temas etmesi, elektrik kablolarına temas eden ağaç dallarının budanmaması, sigaranın söndürülmeden atılması, yangın şeritlerinin bakımsızlığı, yasak olan bölgelerde ateşli piknik yapılması ve/veya müsaade edilen bölgelerde piknik sonrası ateşin tam olarak soğutulmadan bölgenin terk edilmesi, kırık cam ve şişe parçalarının gelişi güzel etrafa atılması, bina elektrik tesisatlarına aşırı yük binmesi nedeniyle kabloların ateşlenmesi gibi nedenler olduğu belirtildi.
15 AYDA 1050 YANGIN
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 2012 yılında 933, 2013 yılının ilk üç ayında 117 olmak üzere 15 aylık süre içerisinde 1050 yangın olayı meydana geldiği ifade edilen açıklamada, yangınların; “652’sinin arazi – kuru ot, 163’ünün ev – bina, 138’inin motorlu araç, 41’inin elektrik, 13’ünün orman, 12’sinin yakıt – LPG ve 31’i kümes – baca – kazan” yangınlardan oluştuğunu belirtti.
İtfaiye Müdürlüğü alınması gereken önlemleri şöyle sıralandı:
“Gerekli önlemleri almadan, izinsiz ateş yakmayınız. Ev ve iş yerlerinizin çevresindeki otları sökerek veya sürdürerek temizleyiniz. Temizlik için ateş yakmayınız. Çocukların kibrit, çakmak veya kıvılcım çıkartan gereçlerle oyun oynamalarına müsaade etmeyiniz. Açık alanlarda özellikle ormanlık alanlarda ve yollarda içtiğiniz sigarayı tam olarak söndürmeden yere atmayınız. Şişe veya cam parçalarını çevreye atmayınız. Ateşli pikniğin yasaklandığı piknik alanlarında ve diğer yerlerde ateş yakmayınız. İzinli piknik alanlarında, sadece özel olarak hazırlanmış ocak ve mangallarda ateş yakınız. Piknik sonunda ateşi tam olarak söndürmeden bölgeden ayrılmayınız. Evinizden ayrılacağınızda veya evde uyurken çamaşır ve bulaşık makinesi, ütü, soba, vantilatör gibi elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayınız.
Elektrik kesintilerinde, elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarınız. Sürekli kullanılan aletlerin fişlerini oksitlenme ve arızalanma riskine karşı belirli zamanlarda çıkarıp temizleyiniz. Arızalı olan elektrikli cihazları kullanmayınız. Gaz ocaklarınızın veya gazla çalışan cihazların tüp bağlantı hortumlarının uçlarını mutlaka kelepçe ile sabitleştiriniz. Hortumları yılda birkaç kez sabun köpüğü kullanarak sızdırmazlık testine tabi tutarak kontrol ediniz. Kaçağı olanları veya yıprananları değiştiriniz. Kullandığınız motorlu araçların elektrik sistemlerini, yakıt tanklarını ve borularını kaçağa karşı kontrol ettiriniz. Arızalı araçlarla seyahat etmeyiniz. . Kullandığınız tarımsal araçların kontrolünü yapınız. Özellikle, hasat dönemlerinde elektrik kaçağı olan veya eksozu delik ve çürük olan araçları kullanmayınız. Hasat edilen balya, kuru ot veya hayvan yemlerini en erken zamanda araziden kaldırınız ve güvenli yerlere taşınmasını sağlayınız. Tamir veya imal işlerinde kullanılan elektrik kaynağı veya spiral gibi kıvılcım saçan aletleri kullanmadan önce bölgede yangına karşı gerekli önlemleri alınız. Elektrik telleri ile temas eden ağaçların budanabilmesi veya birbirine temas eden elektrik hatlarının tamiri için yetkililerden yardım isteyiniz.. Çıkabilecek olası bir yangına karşı ilk müdahalede bulunmak amacı ile evinizde, iş yerinizde ve aracınızda bakımı ve kontrolü düzenli yapılan bir adet (2 kg. ile 6 kg. arası) çok maksatlı kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı mutlaka bulundurunuz”.