Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mali’de tek taraflı müdahalelere karşı olduklarını belirterek, İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’yla telefonda geniş kapsamlı görüştüğünü, şubat başında Kahire’de yapılacak İİT toplantısında, Mali’nin, en önemli gündem maddelerinden biri olmasını rica ettiğini söyledi.


Davutoğlu, AA Editör Masası’na konuk olarak, Türkiye, bölge ve dünya gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dış gündemiki 5 ülkeye ilişkin son gelişmeleri veren Davutoğlu’nun 5 kritik mesajı şöyle:

FRANSA: CİNAYETLER AYDINLANSIN

-Paris’teki cinayetlerin aydınlatılması şart. Bu hem terörü destekleyen hem de terörü enstrüman olarak kullanan çevrelerin ortaya çıkarılması açısından da büyük önem taşıyor.”

IRAK: İÇ ÇATIŞMADAN ENDİŞELİYİZ

-“Irak’taki gelişmeler Türkiye için endişe verici. Ülkede çatışma ortamı var. Saldırılarda yaralanan Iraklılar tedavi için Türkiye’ye getiriliyor.”

SURİYE: ESAD SONRASI ÖNEMLİ


-“Suriye konusundaki esas ihtilaf noktası, Esad sonrası ne olacağıdır. Geçiş döneminde eli kana bulaşmamış kişiler yönetimde bulunmalı.”

MALİ: TEK TARAFLI MÜDAHALE

-“Mali’de tek taraflı müdahalelere karşıyız. Çalışmalar BM çatısı altında olmalı. İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan şubattaki toplantının gündeminin Mali olmasını rica ettim.”

İSRAİL: MEKTUPLA ÖZÜR YETMEZ

-İsrail'in mektupla Türkiye’den özür dileyeceği iddiaları; “Bu türden metinler üzerinde daha önce çok çalışanlar oldu. Ancak Türkiye’nin ilişkilerin normalleşmesi için şartları açık ve nettir.”
Editör: TE Bilisim