Havaların soğuması ile gerek evlerdeki zaruri kullanılan ocaklardaki kiloluk gazlar gerekse merkezi ısıtmalarda kullanılan tonluk gazlar... İşte yılın en fazla para kazanılan işi.

Her ay yaşanan zam trafiği de cabası. İnsan ister istemez tepki koyuyor bu ne diye!

Bugün baktığımızda köylere kamyonlar gelerek tüp gazları marketlere indiriyor. Kimse bu gazların kaç kg olduğunu bilmeden satın alıyor. Ölçmek de mümkün değil zaten bu gazları. Market önüne konulan tüm gazları eşit varsayarak alıyor müşteriler. Hâlbuki eşit değil! Her biri farklı ağırlıklarda. Denetim yapılmadığı için farklı ağırlıklarda satılıyor halka. Dolum tesislerinde denetime tabi tutulmadan doldurulan bu gazların her birinde bir kg gaz farkı olsa bu şirketin ne kadar kar ettiğini varın siz düşünün isterseniz.

Bugün gaza yapılan zamlar için hükümeti suçlasak da konunun hükümetle alakası olmadığını öğreneceksiniz. Çünkü bu işin ticaretini yapan 3 firma var ve gaz zammı bu firmalar tarafından belirleniyor. Yani Koop Gaz, İnter Gaz ve Jet Gaz tarafından belirlenen gaz fiyatları tamamen serbest piyasa ekonomisine göre seyretmektedir. Halkın alım gücüne göre değil yani. Ticaretini yapan firmaların işine nasıl gelirse ona göre belirlenen tüp gaza akşam saatlerinde yine zam geldi.
Bir de çok önemli bir konu olan ve insan sağlığını hatta hayatını tehdit eden tüp gaz tesislerin yerleşim yerinin yeniden gözden geçirilmesi konusu var. Yani Gönyeli gibi gelişmiş bir kentin göbeğinde bulunan Koop Gaz, her an patlamak üzere canlı bir bombadır. Yani bir anlık bir kaçak ya da hata Gönyeli’yi yerle bir edebilir. Nerdeyse 40 yıldır ayni yerde olan tesis inşa edilirken Gönyeli henüz kente dönüşmemişti. Ama şuan günden güne büyüyen ve artan nüfusu ile en gelişmiş kent olan Gönyeli’de bulunan bu tesis, ne Gönyeli’ye ne de halka güven vaat ediyor. Tabi insan hayatını riske atan ve her an patlayacak bir dinamit gibi duran tek tesis Koop Gaz tesisi değil. Ülkemizde toplam 3 tesis var. Bunlardan bir Koop Gaz, diğeri Jet Gaz ve üçüncüsü İnter Gaz’dır. Bu gaz firmalarının tesisleri bir an önce gözden geçirilip, şehir merkezinden uzak bir alanda faaliyet göstermelidir.

Koop Gaz gibi diğer iki tesisimiz de yerleşimin yoğun olduğu bölgede faaliyet göstermekte. Yani halkın yoğun yaşadığı yerde bu tesislerin barınması oldukça sakıncalı iken hiçbir devlet yetkilisinin bu alanlarda iyileştirme yapmaması da ayrı bir konudur.
Tüp gaz tesislerinin yaşam alanlarından daha uzak yerlerde konuçlandırılması halkın can güvenliği açısından hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Fakat bu konuda bu güne kadar herhangi bir yetkili gerekli önlemi dahi almamıştır.

Tüm bunların sorumlusu ve muatabı Enerji’den sorumlu bakandır. Yani Önder Sennaroğlu. Ama maalesef hiçbir dönem bu konu irdelenmemiş ve ele alınmamıştır.

Tüp gazlar taşınırken taşıyan aracın üzerinde TEHLİKELİ MADDE yazısı yazılır. Mademki taşınmasında bile tehlike arz ediyorsa neden halen şehrin göbeğinde dolum tesisleri var?

İnsan hayatını tehdit altına alan bu tesislerin şehrin dışına taşınması için gerekli çalışmanın başlatılmasını umuyoruz.