Çevre dendiği zaman aklımıza genellikle doğal çevremiz gelmektedir fakat çevre kavramı aslında çok boyutlu bir kavramdır. Nitelik açısından (fiziksel ve toplumsal), mekan açısından (yerel, bölgesel, ulusal, küresel ve evrensel), coğrafi açıdan (fiziki, beşeri, ekonomik, kırsal-kentsel), birey açısından iç (düşünce, psikoloji, duygu, ahlak, manevi, bilgi) ve dış (politik, ekonomik, kültürel, toplumsal, tarihi, mimari ve teknolojik) çevre olmak üzere birçok boyuttan oluşmaktadır. Bu açıdan çevre kavramının çok boyutluluğunu göz önünde bulundurmalı ve tek bir boyutuna takılıp kalınmamalıdır.
Toplumsal çevremiz içinde yer alan trafik konusunda konuşulması gereken birçok nokta olduğunu düşünmekteyim. Özellikle bugün yaşadığım bir olayı sizlere aktarmak istiyorum. Sabahleyin, Öğretmen Evleri istikametinde ilerlemekteydim. Yolun ilerisinde soldaki tali yoldan çıkmaya çalışan yaklaşık 3 araca, hem onların yola çıkabilmeleri hem de trafiğin rahatlaması için yol verdim. Araçlar daha harekete başlamadan arkamdaki araç, kornasını öttürmeye başladı. Nasıl bir çalış anlatamam. Avaz avaz bağırırcasına korna çaldı. Dönüp aynadan baktım ve bu adamın derdi ne diye anlamaya çalıştım. Daha sonra beyefendinin acelesi olduğunu fark ettim. Bunun yanında bir ton da küfür işittim. Yani el kol hareketi yapsam, belki beni araçtan indirip dövmeye bile kalkışacaktı. Yazıklar olsun dedim. Böylesine bir saygısızlık ne gördüm ne duydum. İşin varsa son dakika yola çıkma arkadaş. Çıkıyorsan da etrafına saygısızlık etme. Ne yazık ki trafikte bu tarz çok insan bulunmakta ve diğer vatandaşlara da kötü örnek olmaktadır. Trafikte bir kişiye yol verdiğinizde o kişinin de sonrasında önündeki araçlara yol verdiğini muhakkak fark edersiniz. Bu sosyal öğrenmedir. Olumlu sosyal davranışlar beraberinde olumlu sosyal öğrenmeleri, olumsuz sosyal davranışlar da beraberinde olumsuz sosyal öğrenmeleri getirmektedir. Bu nedenle toplum içinde olumsuz davranış gösteren bu tarzdaki kişilerin, uygun bir şekilde deşifre edilmeleri ve bu davranışı bir daha tekrarlamamaları için de ilgili kurumlar tarafından gereken önlemlerin acilen alınması gerekmektedir diye düşünüyorum.
Her sabah; Gönyeli içinden, Gönyeli çemberine çıkan yolda saygısızlığa uğruyorum. Gönyeli Belediyesi tarafından yapılan düzenlemeler ve yeni açılan yolun sayesinde, Gönyeli çemberinde eskisi gibi yoğunluk yaşanmamakta ama hal böyle olmasına rağmen, düzeni bozan ve kendini açıkgöz zanneden insan sayısı da azalma göstermemektedir. Tali yoldan Gönyeli Çemberine çıkan arabalar, otobüslerin yaklaşabilmesi için 2 şerit oluşturmakta ve otobüs durağının yanından geçmemektedirler. Bu durumu fırsat bilen bazı açıkgöz sürücüler, otobüs için bırakılan boşluktan geçerek iki şeritte düzgün bir trafik akışı sağlamaya çalışan araçların önüne geçmek suretiyle trafiğin akışını bozmaktadırlar. Özellikle okulların açık olduğu dönemde her gün bu manzarayı görmek mümkündür.
Bu insanlar alemin en açıkgöz insanı mıdırlar yoksa düzgün bir akış için sırada bekleyen diğer insanlara karşı yapılan bu saygısızlık ayıp değil midir?
Bu yapılan büyük saygısızlıktır! Sabahın erken saatlerinde herkes işe güce yetişme telaşındadır. Bu tarz insanlar sırf beş dakika daha uyku için geç kalıp, diğer insanlara saygısızlık eden insanlardır. Kendince açıkgözlük yaptığını zanneden bu insanlara ben şahsen yol vermiyorum ve inatla aracımı sürmeye devam ediyorum ki hatasını anlasın ve aynı davranışı bir daha tekrarlamasın. Üzülerek söylüyorum ki her sabah aynı kişileri aynı davranışı yaparken görüyorum. Bu nedenle de konuya dikkat çekmek adına tüm açıklığıyla yazıyorum. Kimsenin kimseye saygısızlık yapma hakkı yoktur. Acelen varsa erken kalk arkadaş! Ne bana ne de bir başka insana saygısızlık yapma…