Bugünkü Meclis oturumunu televizyondan izlerken UBP Lefkoşa milletvekili, Maliye eski Bakanı Ersin Tatar ve CTP-BG’den Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın atışmasına tanık oldum. Sanki CTP-BG en sağından liberal bir parti, muhalefetteki UBP ise tam bir sosyalist…

Ersin Tatar Meclis’teki konuşması sırasında kendi iktidarları döneminde hazırlanan borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasayla, iktidarın büyük ortağı CTP-BG’nin yaptığı yasayı karşılaştırıyor ve CTP-BG’nin yaptığı yasanın ‘eksik’ düzenlendiğini savunuyordu.

Tatar, bugün yaptığı Meclis konuşmasında aynen şunları ifade ediyordu: ‘Anapara unsurunu gündeme getirmeyen yeni yasayı, taksit olayını da ortadan kaldırdığı veya yasada taksitlendirme net bir şekilde ifade edilmediği için de reddettik. UBP olarak bizlerin yaptığı yasanın 2. düzenlemesinde açık ve net olarak taksitlendirme olayı ifade edilmiştir. Peşin TL ödemelerinde % 10’a kadar bir indirim, döviz ödemelerinde ise % 5’e kadar indirim sağlamıştık ve borç 50 bin TL’yi aşmıyorsa 5 yıla kadar, bunun üzerindeki miktarlarda 9 yıla kadar aylık taksitlerle ödeyecek şekilde bir ödeme planı yapmıştık. Yeni yasada Tufan Erhürman tarafından bu kaldırıldı. Neden? Herhalde Tufan Bey’in kafasında Anayasa’ya aykırılık düşüncesi vardı. Yasanın adı ne: ‘Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Yeniden Yapılandırılması’… Katsayılar tamam, katsayılar konusunda yasal düzenleme gereğini yerine getiriyor. Ama gerisini hakimin takdirine bırakıyor. Gelen bilgilere göre Girne Kaza Mahkemesi’nde verilen bir kararda katsayı uygulanarak borç düşürülüyor; o güzel ancak hakim “peşin öde” diyor. Yasanın adı üzerinde; borçlu nasıl peşin ödeyecek? Zaten peşin ödeyebilseydi o insan; bu duruma düşer miydi? Tufan Erhürman’ı buradan göreve davet ediyorum: Eğer bir hakimin verdiği karar diğer hakimler tarafından da uygulanmaya başlarsa, bütün bu borçlar peşin ödenemeyeceği için mahkeme hükmü ile hacze gidilecek. Hacze gidildiğinde bütün bu mallar satışa çıkarılacak ve çok büyük bir adaletsizliğin ortaya çıkması söz konusu olacak… Bu yasada bir eksiklik var ve düzeltilmesi gerekir.’

Tatar’a nedense Maliye Bakanı Zeren Mungan cevap veriyor ve Mungan, ‘Borç ilişkilerine yönelik yasal düzenleme hususunda gayet kapsamlı ve detaylı bir çalışma yürütüldü. Evet, mahkemelerimizde alınan birtakım kararlar söz konusudur. Bu benim de bilgime geldi. Ama bildiğiniz gibi yargı kararlarına müdahale etmemiz söz konusu olamaz. Ve yasada taksitlendirme yapılmayacak ve borç peşin ödenecek diye bir düzenleme söz konusu değil. Neticede yargı kararıdır. Uygulamada birtakım sıkıntılar varsa uygulama anlamında bunların aşılabileceğini düşünüyorum’ diyordu.

Mungan’a Meclis sırasından cevap veren Ersin Tatar’ın yanıtı ise şöyleydi: ‘Mahkeme “peşin öde” dedikten sonra hacizleri kim engelleyecek Sayın Bakan? Hakimlere saygımız sonsuz ama mahkeme öyle buyurdu, öyle düşündü diyerek yasa eksik bırakılamaz.’

Zeren Mungan Meclis kürsüsünden verdiği yanıtta ise, ‘İnsanlarımızın önünü açacak şekilde bazı önlemler alınmalı elbette. Uygulamadan, yargı kararlarından kaynaklanan bir şey olabilir ama uygulamada taksitlendirmenin mümkün olduğunu düşünüyorum ancak sistemde bir tıkanıklık olursa, ihtiyaç olursa tabii ki yasalarda tadilat mümkündür. Bunu yapacak olan da Meclisimizdir, bu konu hükümet düzeyinde de görüşülebilir’ demekle yetiniyordu.

***
Tefeci finans kapitalin adamları ve kadınları CTP-BG’ye yuvalanmış bir kere… UBP CTP-BG’ye sosyal adalet dersi veriyor… Pes! Bugünleri de gördükten sonra seçimlerde sandığı protesto edenlerin haklılığı tartışılmaz demeyeceğiz de ne diyeceğiz?

Kuzey Kıbrıs bir demokrasi değil, bir jüristokrasi yönetimine dönüştürüldüyse jüristokrasinin Türkiye’de aldığı kararlara bakın yeter! Jüristokrasi oligarşik bir yönetim anlayışıdır ve işleri yargıçların patronluğuna bırakarak, çok tehlikeli bir yola girersiniz. Zira egemenlik halkındır, yargıçlara bırakılamaz… Bunu hele CTP-BG hiç yapamaz!