CTP-BG Mağusa milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in bir gazetenin Müessese Müdürü’nün Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmesini istediği ileri sürülüyor.

Başbakanlık Müsteşarı Alpay Afşaroğlu’nun Ferdi Sabit Soyer’in konuya ilişkin hassasiyetine olumlu karşılık vereceği ve Havadis Gazetesi Müessese Müdürü Nuri Erhat’ın tekrar Kooperatif Merkez Bankası’na ve bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanması için çaba göstereceği düşünülüyor. Ancak Doğan Şahali’nin de adaylar arasında olduğu belirtiliyor.

***

KKTC Devleti’nin en önemli rant aygıtlarından biri olan kamu ve kooperatif bankalarının siyasilerin ve yandaşlarının çiftliğine çevrildiği, en yüksek faiz oranlarıyla kredi satan bankalardan biri olarak Kooperatif Merkez Bankası’nın verdiği kredilerin çoğu kez geri ödenmediği biliniyor.

Piyasada aldığı krediyi geri ödeyecek kapasitede, prestijli şirketler düşük faizle kredi satan şube bankalarından kredi alıyor. Kredibilitesi düşük, düşük faizli kredi satan bankaların koşullarını karşılayamayacak şirketlerse kamu ya da kooperatif bankalarının yüksek faizli kredileri ile günü kurtarmaya çalışıyor. Çoğu kez alınan krediler geri ödenmiyor ve devletin dağıttığı rantı paylaşan yandaşlar zamanla her iktidarın yeni yandaşlarına dönüşen, devlet kapitalizmine sırtını dayamış, bir ayağı batakta piyasa oyuncuları haline geliyor.

Kooperatif Merkez Bankası’nın siyasilerin ve yandaşlarının çiftliğine dönüştürüldüğü ve her iktidar döneminde yandaşlara geri ödenmeyeceğini bile bile kredi hibe ettiği iddiaları arasında, siyasete bulaşmayan, başarılı şirketlerse aldıkları kredileri faizi ile ödüyor. Dolayısıyla, birileri özel bankalardan satın aldıkları parayı faizi ile geri öderken diğerleri yan gelip yatıyor. Birileri karınca misali çalışırken diğerleri yandaş ağustos böceği olmanın rantıyla keyif sürüyor.



Devletin rant aygıtının yandaşlar arasında bölüştürdüğü rant devam ettikçe, statükonun beslenme kaynakları bir türlü kurutulamıyor. Patronaj sistemi varlığını sürdürüyor ve devlet kapitalizmi kendisini her yeni iktidarla yeniden üretiyor.

***

Bazıları patronajın ve devlet kapitalizminin sonunun geldiğini, sınırlı kaynakların yandaşlar arasında değil, ülkenin tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesine ayrılması gerektiğini fark edebilirse ne ala…