Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’de  “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan ederek parsellediği deniz bölgesindeki 10 ve 11. parsellerde hidrokarbon araştırması yapılması için Fransız Total Şirketi ile dün iki anlaşma imzaladığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi  “Üç Yılda On Sondaj” başlıklı haberinde Total ile yapılan anlaşma haberinin yanı sıra Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisinde bulunan ve şu anda atılan imzalarla birlikte altı parselde (2, 3, 9, 10, 11 ve 12 parseller) yapılacak ve yapılmakta olan sondaj sayısının, üç yıl içerisinde 10’a çıkacağı şeklindeki bilgiye de yer verdi. 

Gazete 10 ve 11.parseller için imzaların dün Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, ile Total Orta Doğu Başkan Yardımcısı Arno Broiak tarafından Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen törende atıldığını belirtti.

Habere göre 10 ve 11.parseller için iki ilgili anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklamada bulunan Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Fransa, İtalya ve Güney Kore gibi dost ülkelerle stratejik ittifaklar kurduklarını ifade etti.

Silikiotis, 12. parselin de dikkate alındığı zaman bu ittifaklara ABD ve İsrail’in de eklendiğinin görülmekte olduğunu söyledi. Silikiotis ayrıca ittifakların, gerek ülkenin egemenlik haklarının korunmasının garanti altına alınması gerekse Güney Kıbrıs’ı enerji merkezi haline dönüştürecek yöntemle hidrokarbondan ticari olarak faydalanması açısından gerekli olduğunu da söyledi.   

Silikiotis sözlerinin devamında bugünkü (dünkü) eylemle, Hükümet’in enerji politikasında ortaya koyduğu kritik hedeflerden birinin daha gerçekleştirildiğini ifade etti.

Silikiotis, gazetenin ikinci tur izinlerin tamamlandığının düşünülmesinin gerekli olup olmadığı şeklindeki sorusuna karşılık olarak ikinci tur izinlerin henüz tamamlanmadığını zira 180 günlük bir uzatmanın yapıldığını anımsattı.

Total Orta Doğu Arama ve Üretim Konuları Başkan Yardımcısı Broiak Arno ise yaptığı açıklamada Total’ın, 10. parsel için iki boyutlu, 11. parsel için ise üç boyutlu sismik araştırma yapacağını söyledi.

Total yetkilisi ayrıca Total’ın gerek hidrokarbon gerekse doğalgaz için sondajları ileriye götürmek istediğini ancak iki parselden hangisinin daha öncelikli olacağının söylenmesi için ise erken olduğunu ifade etti.

Broiak, her iki parsel için iki farklı planın bulunduğunu da söyledi.

Gazete Total Şirketi’nin Güney Kıbrıs’taki sorumlusunun, şirketin Afganistan ve Irak’ta önemli görevlerinde çalışan Pier Olinger olacağını yazdı.

Gazete ayrıca Total ile yapılan anlaşmalardan olan primlerden elde edilecek gelirler konusunda resmi açıklamanın yapılmadığını ancak bu konuda 24 milyon Euro’dan bahsedildiğini belirtti. 

İlgili haberi “Kıbrıs’ta Siftah” başlığıyla aktaran Politis gazetesi Total(10 ve 11.parsel) ve de ENI-Kogas(2,3, ve 9.parseller) ile imzalanan anlaşmalar temelinde, söz konusu şirketlerin, üç yıllık bir süresi bulunan araştırmaların ilk periyodunda, her parselde en az iki sondaj gerçekleştirme taahhüdünde bulunduğunu yazdı.

Gazete ayrıca diğer iki periyodun ise ikişer yıllık sürelere tabi olacağını da belirtti.

Diğer Rum gazeteleri de Total ile yapılan anlaşmalar haberine geniş yer verdiler.

Haravgi gazetesi haberi “Kıbrıs Kalkınmayla Yanıt Verdi” başlığıyla aktarırken Alithia gazetesi “Petrol Çıkarılması İçin de Ümitler”, Simerini gazetesi ise “Total Paralarına Boğulacağız” başlıklarını kullandı  

KRETİK BAŞKANI HARALAMBOS ELLİNAS

Simerini gazetesine göre Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi Başkanı Haralambos Ellinas, Rum Haber Ajansı’na yaptığı özel açıklamalar çerçevesinde, Güney Kıbrıs’ın doğalgazın değerlendirilmesi ve ihracatına yönelik planlamaları bir an önce gerçekleştirmesi gerektiğini yineledi.

Doğalgaz ile ilgili çalışmaların gecikmemesi gerektiğine dikkati çeken Ellinas, planlamaların gerçekleştirilmesinde yaşanacak gecikmelerin, doğalgazın Türkiye üzerinden ihraç edilmesi için Güney Kıbrıs’a baskı yapılmasına neden olabileceğini söyledi.

Ellinas, Türkiye üzerinden doğalgaz ihraç edilmesi fikrini de yanlış olarak nitelendirdi.

Ellinas, doğalgaz piyasasında önemli gelişmelerin de beklendiğini ifade etti ve “shale gas’”ın (kaya gazı) dünya piyasasına girmesinden bahsetti.

“Afrodit” ismini taşıyan 12.parselde ilk başta bulunan 7 trilyon ayak küp doğalgazın 70 milyar dolara denk geldiğini söyleyen Ellinas, Afrodit parselindeki tesisler ve de Afrodit parselini terminale bağlayacak boru hattının ise 10 milyar dolara mal olacağını ifade etti.

KASİNİS’İN İSTİFA EDİP KRETİK BAŞKAN YARDIMCISI OLACAK

Politis gazetesi Rum Ticaret Bakanlığı’nda dün beklenmedik bir gelişmenin yaşandığını yazdı.

Gazete Rum Enerji Dairesi Genel Müdürlüğü’nü yürüten Solon Kasinis’in, kendisine yapılan, Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi’nde(KRETİK), Yürütme Başkan Yardımcılık görevi teklifini kabul edeceği yönünde Ticaret Bakanı Silikiotis’e bilgi verdiğini yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Silikioitis ile Kasinis arasında son dönemlerde, Kasinis’in istifa etme niyetinde olduğunu ifade etmesi ile Kasinis’e, muhtemelen,  KRETİK’te görev verilmesi konusunun görüşüldüğünü belirtti.

NOBLE BAŞKANI GÜNEY KIBRIS’A GİDECEK

Fileleftheros gazetesi Noble Energy CEO’su Charles Davidson’un, enerji konusundaki bir konferansa katılmak ve de Güney Kıbrıs’ta oluşacak yeni hükümetle temaslarda bulunmak amacıyla Nisan ayında Güney Kıbrıs’a gideceğini yazdı.

Habere göre Noble Energy CEO’su Charles Davidson, Güney Lefkoşa’daki “Gulf Publishing” Şirketi’nin organize ettiği uluslararası “Eastern Mediterranean Gas Conference”(EMGC) isimli konferansa katılıp burada bir konuşma yapacak.

Haravgi gazetesi ise EMGC konferansının 8-10 Nisan tarihleri arasında yapılacağını yazdı.

Gazete konferansa Noble Energy CEO’su Charles Davidson’un yanı sıra Noble Energy Doğu Akdeniz faaliyetlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Terry Gerhart, INTECSEA Başkanı Uri Nooteboom, ABS Açık Denizler Teknoloji Kalkınma Müdürü Jude John Gallagher, KBR Doğalgaz ve Petrol Kalkınma Başkan Yardımcısı Chris Barton gibi isimlerin de katılacağını belirtti.


Editör: TE Bilisim