İki toplum arasındaki barış kültürünün oluşturulması amacıyla faaliyet gösteren Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin, Norway Grants Fonu’ndan para almasının, Rum Yönetimi’nin reddine takıldığının görüldüğü belirtildi. 

Haravgi gazetesi, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Rum Maliye Bakanlığı’nın, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği’nin finanse edilmesine izin vermediğini, gerekçede ise derneğin “yaşayabilir” olmadığının ortaya konulduğunu yazdı. 

“Norway Grants” isimli Norveç fonunun, Avrupa Birliği üyesi ülkelere verildiğini ve bunun, her ülke ile varılan uzlaşmayla dağıtıldığını yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın, paraların hangi faaliyetlere dağıtılacağı konusunda anlaşma sağlayamayan son ülkelerden olduğunu, sonuç olarak paranın serbest bırakılamadığını belirtti. 

Gazete yine elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Norveçlilerin, Rum Maliye Bakanlığı’nın aksine, derneğin faaliyetlerini, takdir ettiğini yazdı. 

Gazete haberinde ayrıca son yıllarda iki toplumlu işbirliği ve faaliyetlerinde referans noktası haline gelen Ledra Palace’taki “İşbirliği Evi’nin dernek tarafından idare edildiğine de dikkati çekti. 

Habere göre söz konusu bina 2009 yılında, Norway Grants’dan gelen paranın yarısıyla satın alındı ve tamir edildi. 

Editör: TE Bilisim