Aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu ve 18 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası “Pandora Operasyonu” 3 bin 561 kültürel ve arkeolojik sanat eserinin ele geçirilmesi ve 75 kişinin tutuklanmasıyla sona erdi.  

Kıbrıs'ta toplam 1383 eski eser bulundu.

2016 Ekim – Kasım ayları arasında gerçekleştirilen operasyonlar çerçevesinde, 17 – 23 Kasım tarihleri arasında yer alan operasyona, Kıbrıs Polisi ve Gümrük Dairesi de katıldı.
 
Polis tarafından yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs ve Japonya'nın başında bulunduğu ve EUROPOL, INTERPOL, UNESCO ve WCO (Dünya Gümrükler Örgütü) tarafından desteklenen operasyonun, kültürel eserlere karşı hırsızlık ve kaçakçılık suçlarıyla savaşa odaklandığı belirtildi.
 
Ayrıca operasyonun, kültürel eserlerin yağmalanması ve kültürel mal kaçakçılığıyla uğraşan suç gruplarının bulunması ve bunların diğer suç alanlarıyla bağlantılarının belirlenmesine odaklandığı da açıklandı. 

Bunun sonuncunda, 75 kişi tutuklandı ve 92 yeni soruşturma başlatıldı.

Operasyon sırasında, toplam 48 bin 588 kişi sorgulandı, 29 bin 340 araç ve 50 gemi ve yaklaşık yarısı arkeolojik eser olan toplam 3 bin 561 sanat eseri ve kültürel obje ele geçirildi.

Kıbrıs'a gelince, bütün kazalarda, havaalanlarında, posta ofislerinde ve işgal bölgelerine giriş çıkış noktalarında, kültürel eser hırsızlığı ve kaçakçılığı şüphelilerinin belirlenmesi için denetimler yürütüldü. Aynı anda, hassas arkeolojik alanlarda polis devriyeleri yoğunlaştırıldı.

Tüm Kıbrıs'ta ev ve binalarda yapılan toplam 44 arama ve soruşturma sonrası toplam 1383 eski eser ve 13 metal detektörü bulunarak el kondu. Larnaka posta dairesinde de 40 eski eser ele geçirildi.

Havaalanlarında toplam 30 bin 264 kişi soruşturuldu ve işgal bölgelerine giriş çıkış noktalarında toplam 336 araçta yapılan aramalarda da bir şey bulunamadı.

Operasyona Kıbrıs dışında aşağıdaki ülkeler de katıldı: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Almanya, Yunanistan, İtalya, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, İspanya, İsviçre ve İngiltere.
 
Yapılan işlerin çoğu, Gümrük, Kültür Bakanlıkları, Kilise gibi diğer hizmetler ile koordinasyon içinde yapıldı.

Operasyonu geliştirmek amacıyla, 17-23 Kasım 2016 tarihleri arasında çok sayıda polis, meslektaşları ile kontrol ve aramalarda işbirliği yapmak amacıyla yurt dışına gönderildi.   

Gerek ulusal düzeyde, gerekse Avrupa düzeyinde, operasyonun başarıya ulaşmasında, Ceza Tehditleri (Avrupa Disiplinler arası Platformu) EMPACT konularında ulusal Koordinatörü ile sürekli bilgi teatisinde bulunan EUROPOL Ulusal Birimi de çok önemli bir rol oynadı.  
 
Operasyonda, INTERPOL Ulusal Birimi, İl ve Barikatlardaki Polis karakolları,  çeşitli polis birimleri, Larnaka ve Baf Havaalanı Güvenlik Bilgi Müdürlüğü, Basın ve Halkla İlişkiler Ofisi ve aynı zamanda Eski Eserler Dairesi ve Gümrük Dairesi gibi hizmetler de yer aldı.


 (Kıbrıs Haber Ajansı)

Editör: TE Bilisim