Wall Street Journal gazetesinin, “Kıbrıs’ı Kurtarmayın” başlığı altında, Avrupa’nın kırmızı çizgi çekerek Güney Kıbrıs’ı kendi kaderine bırakması gerektiği görüşünü gerekçeleriyle ortaya koyduğu haber verildi.

Fileleftheros “WSJ: ‘Kıbrıs’ı Kurtarmayın’... Avrupalıları Bize Yardım Etmemeye Çağırıyor” başlığıyla yansıttığı haberinde Wall Street Journal’in “Kıbrıs’ı Kurtarmayın” başlıklı makalesinde dikkat çekilen unsurları özetle şöyle sıraladı:

“Alman meclisindeki sosyal demokratlar, Almanya’nın Kıbrıs’ı kurtarma paketine katkıyı onaylayamazlar. Merkez Sol muhalefetin Rus işlemlerinden kaygılıdır ki Kıbrıs bankalarındaki sübvansiyonun 17,5 milyar Euro’sunun Rus hak sahiplerine aittir.  Bu nedenle Hıristiyan Demokratlar ve Özgür Demokratlar çok daha kuşkucu görünüyor.

Ülkenin kurtarılması Euro bölgesi mutlak anlamda daha küçük olabilir ancak devletin GSYİH’sı açısından daha büyüktür.

Lefkoşa, geçen haziran ayında, Yunanistan’da borcun ikinci revizyonundan sonra Kıbrıs bankalarının devlet desteğine girmesi ile kurtarma başvurusu yaptı. Alman Başbakan Kıbrıs’ın kurtarılması için daha katı şartlar dayatmak istiyor ancak Kıbrıs’ın ‘komünist’ başkanı özelleştirmeyi reddetti ve ağır vergilere karşı çıktı.

Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek federal seçimler ışığı altında Almanya’daki iç siyaset de belirleyici rol oynayacak. Hıristiyan Demokratlar Kıbrıs’ın önümüzdeki ay yeni bir başkan seçmesini dört gözle bekliyorlar. Almanya Başbakanı, yeniden seçilmesinde problem olacak sorundan kaçmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Kıbrıs’ı destekleyerek Merkel’i güvenceye alma politikasının bedelini Euro Bölgesi vergi yükümlülerine yüklemek istemesi skandal olur.

Ani bir iflasın Euro Bölgesi’nde zincirleme olumsuz etkiler yaratabileceği Yunanistan örneğinin aksine, Kıbrıs’ın kurtarılmaması karışıklık yaratmaz. Bu da Avrupalıların, çizgiyi çekmeleri gerektiğinin bir göstergesidir.”

Editör: TE Bilisim