Limasol’un “Anoyira” (Taşlıca) köyündeki, ninesine ait evin adına kaydedilmesi için Rum İçişleri Bakanlığı’na bağlı “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”ne başvuran Kıbrıslı Türk mirasçıya, evde ikamet etmekte olan Rum’u “çıkarmaması” şartı koşuldu. Adı belirtilmeyen Kıbrıslı Türk, konuyu götürdüğü Rum Yüksek Mahkemesi’nden de aynı cevabı aldı.

Fileleftheros “Ev Kıbrıslı Türk’e Şartlı Devredildi... Yüksek Mahkeme Mal Sahibinin Başvurusunu Reddetti” başlığıyla yansıttığı haberinde adı belirtilmeyen Kıbrıslı Türk bayanın, KKTC’de vefat eden ninesinden kendisine kalan Taşlıca’daki evi, ekonomik sorunlarını gidermek için satmak gayesiyle kendisine devredilmesi için “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”ne başvurduğunu yazdı.

“Vasiliğin” Taşlıca’daki evi Kıbrıslı Türk mirasçıya devretmeyi kabul ettiğini ancak tapu belgesine; evde oturmakta olan Kıbrıslı Rumun ömrü hitamına veya “olağanüstü hal son bulana” kadar evi kullanmaya hak sahibi olacağına dair süreli menfaat şerhi koyduğunu belirten gazete hak sahibi Kıbrıslı Türkün, “Vasiliğin” bu kararını Rum Yüksek Mahkemeye götürdüğünü kaydetti.

Habere göre Rum Savcı Eleni Flurencu, ilgili kararın, “yasanın Vasiliğe verdiği yetkiye dayanılarak alındığını” söyleyerek Rum Yüksek Mahkemesi’nden; Kıbrıslı Türkün başvurusunu reddetmesi talebinde bulundu. Rum Yüksek Mahkeme Yargıcı Kostas Kliridis de “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği başvuru sahibi Kıbrıslı Türkü, ihtilaf konusu taşınmaz malından mahrum etmedi sadece geçici  bir süreliğine, başka bir vatandaşının haklarını güvence altına almak için şart ekledi” diyerek hak sahibi Kıbrıslı Türkün başvurusunu reddetti.

Gazete devamla sözde “Vasiliğin” Kıbrıslı Türkün tapusu üzerine şart ekleme kararını dayandırdığı, Rum Yüksek Mahkemesi’nin de başvuruyu reddederken atıfta bulunduğu ilgili yasa maddelerine yer verdi.

ANDROS KİPRİANU’NUN TASARRUFUNDA, YUKARI KALKANLI’DA TÜRK MALI 3 ODALI YAZLIK EV VE 280 METREKARE BAHÇE VAR

Aynı gazete “Andros Kiprianu’ya Ayda 17 Euro Kirayla Kıbrıs Türk Malı Yazlık ve Bahçe” başlıklı haberinde ise AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun 1999 itibarıyla kullanımına verilen, Yukarı “Arodez”deki (Kalkanlı) 3 odalı bir Kıbrıs Türk malı evi aylık 17 Euro kira ödeyerek yazlık olarak kullandığını bildirdi.

Kiprianu’nun, aynı eve bitişik 280 metrekare büyüklüğündeki yine Kıbrıs Türk malı araziyi de aylık 20 Euro kira bedeliyle bahçe olarak kullandığını kaydeden gazete Kiprianu’nun “göçmen” olmamasına karşın nasıl Kıbrıs Türk malı bulundurabildiğini sorduğu Rum İçişleri Bakanı Eleni Mavru’nun yanıtına yer verdi.

Habere göre Mavru gazetenin sorusuna verdiği yazılı yanıtta, Kiprianu’nun bahse konu malları,  “göçmen” olmayanların da Kıbrıs Türk malı tasarruf etmesine izin verilen 2003 öncesinde aldığını belirtti ve şunları kaydetti:

“Yukarı Arodez’deki ev Andros Kiprianu’ya, durumları kötü olduğundan devlet tarafından tamir edilmeleri ve daimi ikamet için yerinden edilmişlere verilmesi önerilmeyen Kıbrıs Türk evleri için uzun yıllar uygulanan eski devlet politikası kapsamında verildi. Bu tür evlerin, yazlık olarak kullanma hakkına sahip kişilere rayiç bedelden kiralanmaları mümkündü. 2003’te yapılan 59 (1) sayılı Kıbrıs Türk Malları Değişiklik Yasası ile bu tür evler sadece yerinden edilmişlere, yazlık olarak kiralanıyor. O tarihe kadar, yerinden edilmiş olmayanlara da Kıbrıs Türk evi veriliyordu çünkü mevcut Kıbrıs Türk evleri yerinden edilmişlerin ihtiyaçlarından fazlaydı”.

Editör: TE Bilisim