Geçtiğimiz kasım ayında solunum ve dolaşım yetmezliği nedeniyle, henüz 21 yaşındayken hayata gözlerini yuman Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Onur Çoban’ın vefatında üniversite yönetiminin ciddi ihmali olduğu iddia edilmişti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi yönetimi, olay yerine revir hemşiresinin yakın mesafeye rağmen 10 dakika sonra gelmesi, içerisinde oksijen tüpü dışında hiçbir teçhizat bulunmayan, sedyesi bile açılmayan aracın üniversite tarafından “ambulans” olarak adlandırılarak ambulans niyetine kullanılması ve üniversiteye en fazla 2 dakikada ulaşacak Ercan Havalimanı 112 Acil Servis Ambulansı’nı çağırmak yerine yönetimin Onur Çoban’ı üniversitenin aracı ile Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne tam 35 dakika sonra ulaştırması UKÜ yönetiminin ciddi ihmalkarlıkları olarak değerlendirilmişti.

Onur Çoban’ın otopsi raporunun sonuç bölümünde öğrencinin “30.11.2012 tarihinde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi içinde fenalaştığı, ambulansla Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi acil servisine getirildiği ancak ölmüş olduğunun tespit edildiği” ifadeleri yer alıyor. Halbuki Onur Çoban’ı 35 dakika sonra hastaneye ulaştıran “ambulans” bir ambulansta olması gereken hiçbir teçhizata sahip olmayan bir “ambulans”!



Bir acil ambulansında, defibrilatör (kalbi canlandırma teçhizatı), oksijen mekanizması, seyyar oksijen, puls oksimetre, laringoskop, entube tüpleri, glukometre, tansiyon aleti, kol ve bacak atelleri, boyunluk, ana sedye, kaşık sedye, ked yeleği, tahta sedye, ilaç çantası (acil ilaçların bulunduğu çanta), serumlar, doğum seti, yanık seti, sonda seti, aspiratör sistemi, seyyar ambu seti olması gerekiyor.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin Onur Çoban’ı taşıyan “ambulans”ında ise sadece oksijen tüpü bulunduğunu, “ambulans”ın sedyesinin bozuk olduğunu, sedyenin dakikalarca uğraşılmasına karşın açılmadığı için Onur Çoban’ın arkadaşları tarafından omuzlanarak araca yerleştirildiğini ve “ambulans” şoförünün özel eğitim almış bir “ambulans şoförü” olmadığını iddia eden onlarca görgü tanığı bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Ahmet Ulutekin acil ambulanslarının tam donanımlı olmasının teknik bir şart olduğunu belirterek, her taşıma aracının üzerine ambulans yazılamayacağını, tam donanımlı olmayan araçların ‘sağlık taşıma aracı’ olduğunu ifade ediyor.


Bir İngilizce öğretmeni annenin tek çocuğu olan Onur Çoban’ın acılı ailesinin açacağı davada en önemli resmi rapor olarak dikkate alınacak otopsi raporunda, Çoban’ın Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne “ambulans”la getirildiğinin ifade edilmesi büyük bir çelişki barındırıyor.

Konuyu yarın irdelemeye devam edeceğiz.