“Türk Maarif Koleji önünde yok yok!” başlıklı, Gazimağusa Türk Maarif Koleji önünde öğrencilere öğlen saatlerinde paket servis yapılması ve bazı satıcıların araçlarıyla okul öğrencilerine gıda ürünü sattıklarına ilişkin haberimizin ardından Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı denetmenlerini koleje gönderdi.

Konuya ilişkin sorularımı yanıtlayan Milli Eğitim Denetleme, Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu Başkanı Murad Aktuğ, haber sonrasında Mağusa Maarif Koleji’ne bir denetmen gönderdiklerini ve denetmenden gelecek rapora göre konunun tüm paydaşlarının görüşünü alarak, bazı tüzük değişikliklerine gidilebileceğini kaydetti. Okul sınırlarına dahil olmayan alanlarda satılan gıdaların denetimlerinin ve satış izinlerinin yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluğuna tabi olduğunu açıklayan Murad Aktuğ, denetmenlerinden gelecek raporun içeriğine göre gerek belediye gerek Sağlık Bakanlığı gerekse de okul yönetimi ve okul aile birliği gibi paydaşlarla bir araya gelerek konunun irdeleneceğini ve bazı tüzük ve/veya yasal değişikliklerin yapılması için çalışılabileceğini dile getirdi. Okul kantinlerinde gıda uzmanlarının görüşlerini alarak, geçen sene yayınladıkları bir genelge ile gazlı içecekler, enerji içeçekleri, boyalı şekerlemeler, çips, hamburger ve kızartma gibi gıda ürünlerinin satılmasının yasaklandığını ifade eden Aktuğ, okul önünde gıda ürünü satılmasına ilişkin ilgili tüm paydaşların görüşünü alacaklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan Gazimağusa Türk Maarif Koleji yöneticilerinin okul önüne paket servis yapılması ve gıda satışına ilişkin olarak daha önce polis ve zabıtaya şikayette bulunduklarını, kontrole gelen ekiplerin okul önüne getirilen yiyeceklerin ruhsatlı firmalar tarafından satışa sunulduğunun tespit ettiklerini ve bu bilgileri ilgili velilere haber sonrasında aktardıkları belirlendi. Velilere, pazartesi günleri 13:00-14:00 arası verilen öğle tatillerinde çocuklarını alabileceklerini, kantinlerinde genelgeye uygun olarak sadece izinli gıda ürünlerinin satıldığını vurgulayan okul yönetimi, durumun bütün okullarda görülebileceğine dikkat çekti. Bazı velilerden gelen bilgiye göre, GMTK yönetimi okullarda yemekhane uygulaması olmadığı için öğrencilerin pazartesi günleri paket servis siparişi verebildiklerini ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda bir genelge yayınlamadan okul önündeki gıda ürünleri satışına müdahele etmelerinin söz konusu olamayacağını ifade ettikleri öğrenildi.

Çocuklarda beslenme alışkanlıklarına yönelik sorularımı cevaplayan Gıda Mühendisleri Odası Üyesi Sibel Taçay ise çocuklar ve gençlere yönelik sağlık beslenme alışkanlığının yaygınlaşması için bugüne dek yapılmış çalışmalar olduğunu söyleyerek, Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili kurum temsilcileri ile birlikte Gıda Mühendisleri Odası‘nın da katılım gösterdiği ‘Sağlıklı kantinler’ toplantılarına katıldıklarını ve bu toplantılarda bazı okul kantini işletmecilerinin çocukların meyve yemek yerine çikolata yemeyi tercih ettiği ve aldıkları meyvelerin satılamayıp çürüdüğü şikayetinde bulunduklarını kaydetti. Sağlıklı beslenme alışkanlığının aile içinde gelişmesi gerektiğini ve bu alışkanlığın okullar tarafından teşvik edilmesinin şart olduğunu belirten Sibel Taçay, çocukların sağlıklı beslenmeyi öğrenmesi için ailelerin de eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Öğrenciler fast food türü yiyecekleri talep ettiği sürece daha sağlıklı beslenemeyeceklerini, daha sağlıklı beslenmenin bir eğitim olgusu olduğunu ifade eden Taçay, ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmakta önemli bir role sahip olduğuna işaret etti. Taçay, en idealinin öğrencilerin öğle saatlerinde sebze ağırlıklı beslenebilecekleri yemekhane sistemine geçmek olduğuna dikkat çekti.