Çok uzak değil geçtiğimiz kış yağan yağmurlar Lefkoşa’yı sular altında bıraktı. Yağmurların yağmasına bile dayanamayan Lefkoşa bu kışa hazır mı peki?
Alt yapı eksikliği yaşayan ülkemizi bu kış çok kötü günler bekliyor olacak. Taşkınköy her kış yağan yağmurlarla göle dönüyor nerdeyse. Sular altında kalan Sanayi Bölgesi oradaki işletmelerin batmasına sebep oldu. Hiçbir sigorta şirketi bu bölgemizdeki iş yerlerine sigorta yapmak gibi bir riske girmek istemiyor. Her yağmur zarar gören iş yerleri artık sigortacıların gözünü korkutmuş durumda.

Hükümet mecliste kendi sorunlarnı konuşarak vakit geçirmekten halkın esas sorunlarını unuttu. Ne yazık ki Lefkoşa kışa hazır değil. Yollar sorunlu, alt yapı eksikliği var. Kaldırım yok. Yani kısaca biz kışa değil yaza bile hazır değiliz.

Halbuki kış gelmeden tüm altapı çalışmaları tamamlanmalı ve yağmurdan hasar görme ihtimali olan yerler için gerekli tedbirler alınmalıydı.
Bir iddia olan ve dalga boyu en az 12 metre’yi bulacak diye ortaya yayılan haber bugün gerçekten yaşansa kim bilir ne zarar göreceğiz.
Ülkemizde her ne kadar alt yapı eksikliği yaşansa da dibimizdeki Güney Kıbrıs’ta bu tür haberler neden yer almıyor önce bunu sorgulamalıyız.
Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü, “sosyal medya üzerinde ülkede yaşanacağı iddia edilen hava durumu ile ilgili yapılan yorumlar üzerine, kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla” açıklama yaparak durumu yalanladı. Peki Meteroloji Dairesi’nin yanılmadığı ne malum?

Peki bir felaket yaşansa Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı nasıl bir önlemle bu yaşanan felakete müdahil olabilecektir?

Doğu Avrupa ve Kara Deniz üzerinden gelecek oldukça soğuk, nemli ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına giriyoruz demiş peki bu havanın denizdeki dalga boyunu yükseltmeyeceğini kim garanti ediyor?

Hade yaşanmadı diyelim ne olacak o zaman?

Geçtiğimiz yıl, ‘yağmur ve fırtına’ gelecek diye açıklama yapan Meteoroloji Dairesi, ‘günlük güneşlik’ bir hava yaşanması üzerine alay konusu olmuştu. Yani Meteoroloji Dairesi yanılmış ve halkın güveni sarsılmıştı.

Bugün baktığımız zaman bu açıklamaları yalanlayan Daire acaba ne kadar güvenilirdir sorgulanır.

Çevremize baktığımız zaman felaketlerin yaşanmaması olası değildir. İlla ki yaşanacaktır çünkü yüzeysel yapılan icraatlar her yağan yağmurda patlak vermiş ve bunun zararını halk ödemiştir.

Evleri bir yağmur yağması ile sular altında kalan Taşkınköy göle dönerken, halen bu alanda yeterli bir çalışma yapılmamıştır. Gerekli önlem alınmadığı sürece gerek Lefkoşa Sanayi gerekse Taşkınköy bölgesi normal yağmurların yağması halinde bile sular altında kalmaya müsaittir.

Bu kış bekleyip göreceğiz. Acaba devlet bu konuda ne kadar başarılı olacaktır?

Yıllarca yaşanan sorunlar halen yaşanmakta ise bu başarı değil devletin halkına verdiği önemdir. Yani hiçbir ülke halkının zarar görmesini istemez peki biz bir yağmur sorununa bile çare olamazken hangi sorunları çözmekten bahsede bilirsiz sorarım size?