Kuşkusuz Başbakan İrsen Küçük döneminde pek çok olay yaşandı, bu ülke hiç yaşamadığı ilkler yaşadı.
Ancak bana sorarsanız Başbakan Küçük’e dair en unutulmaz an kuşkusuz Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın kendisine ne kadar maaş aldığını sorduğu andı.
Tartışma KKTC’deki müdür maaşları ile başlamış ve herkesin memur olduğuna, uçuk kaçık maaşlar aldığına, lüks ve refah içinde havuzlu villalarda yaşadığına kadar gelip dayanmıştı.
Zaten kumarhaneler oteller ünlüler de hep burada eğlencede. Böylece Türkiye’den bakınca tüm Kıbrıslılar “lüküs hayat” müzikalinden fırlamış şekilde algılandı.
Konu çok tartışıldı. Yeni ekonomik paketler, özelleştirmeler dünyada yaşanan ekonomik krizler bahane edilerek, çalışanlardan kesintiye gidildi.
Öğretmenlerin, yeni işe başlayacak memurların maaşları budandı. Hatta konu emeklilerin maaşlarından kesinti yapmaya kadar dayandırıldı.
****
Ancak birkaç gün önce Türkiye’de açıklanan zamlı memur ve müdür maaşlarına bakıldığında durum oldukça şaşırtıcı.
Kıbrıslı Türklerin çok maaş aldığını savunanlar hayatın KKTC’ye göre çok daha ucuz olduğu bir ülkede şaşırtıcı zamlara imza koydular.
Örneğin aile ve çocuk yardımı almak kaydıyla bu gün Türkiye’de müsteşar maaşı, 7 bin 183 liradan 7 bin 419 liraya, genel müdür maaşı ise 6 bin 289 liradan 6 bin 496 liraya çıktı.
12'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş almakta olan bir hizmetlinin Aralık ayında 1.755 lira olan maaşı Ocak'ta 1.818 liraya, 13'üncü derecenin 3'üncü kademesinden maaş almakta olan bir devlet memurunun Aralık'ta 1.884 lira olan aylık maaşı ise 1.950 liraya yükseldi.
7'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan bir öğretmenin Aralık ayında 2 bin 9 lira olan maaşı 71 lira yükselerek 2 bin 80 liraya, 8'inci derecenin 1'inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 2 bin 624 lira olan maaşı da 90 lira artışla 2 bin 714 liraya çıktı. Bu arada KİT sözleşmeli personel ücret tavanı da 3 bin 755,96 liradan 3 bin 873,90 liraya yükseldi. Bu liste daha uzayıp gider.
Ancak bu noktada esas konuşulması gerekenTürkiye’de memur maaşları bu kadar yükselirken acaba buradaki çalışanın hali ne olacak. Asgari ücret ne zaman zamlanacak.
Özel sektör çalışanları yada memurlar aldıkları maaşlarla temel ihtiyaçlar yanında eğitim ve sağlık giderlerini nasıl karşılıyor? Gelirleri giderlerini tutuyor mu?Kendi maaşlarından artırılarak kurulan elektirik sanrtallerinin satılması veya kooperatiflerin kapatılmaya hazırlanması karşısında ne hissediyor ? Geleceklerini yada çocuklarının geleceğini nerede görüyorlar?
Cevapları ne olurdu acaba çok merak ediyorum doğrusu???